Business & Finance Πέμπτη 15/12/2022, 11:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Μικρότερη αύξηση επιτοκίων προεξοφλούν οι αναλυτές – Σήμα για συγκράτηση του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Μικρότερη αύξηση επιτοκίων προεξοφλούν οι αναλυτές – Σήμα για συγκράτηση του πληθωρισμού

Προς νέα επιτοκιακή αύξηση προσανατολίζεται η ΕΚΤ, ενώ αναμένεται να σκιαγραφήσει και το σχέδιο συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου των ομολόγων ύψους 5 τρισ. ευρώ στη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται σήμερα.

Οι αναλυτές προεξοφλούν όμως ότι η επιτοκιακή αύξηση θα είναι μικρότερη και συγκεκριμένα κατά 50 μονάδες βάσης, έναντι 75 μ.β. στην προηγούμενη συνεδρίαση. Παράλληλα, εκτιμάται πως η ΕΚΤ θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το υψηλό κόστος δανεισμού, προκειμένου να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η συγκράτηση του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι η πρώτη της προτεραιότητα. Σημειώνεται βέβαια, ότι παρά τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει άνω του στόχου για 2% μέχρι και το 2025.

Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Στην τελευταία, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώθηκε από το 0,75% στο 1,50%, αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 2% από 1,25%, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης από το 1,50% καθορίσθηκε στο 2,25%. 

Οι αγορές δίνουν πιθανότητα 75% για αύξηση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2% και περαιτέρω αυξήσεις στο 2,75% μέχρι τον Μάρτιο. Επίσης εκτιμάται πως η ΕΚΤ θα δώσει σχέδιο για συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της ΕΚΤ, το οποίο και αγγίζει τα 5 τρισ. ευρώ.

Στόχος της κίνησης που ουσιαστικά συγκρατεί τη ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η άνοδος του κόστους δανεισμού σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Σημειώνεται πως χθες και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, δίνοντας τον «ρυθμό» στις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως που μάχονται εναντίον του πληθωρισμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: «Σφίγγει τα λουριά» στις τράπεζες ενόψει της επικείμενης ύφεσης

Τράπεζες: Αποπληρώνουν 15,4 δισ. ευρώ από τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ

Αναζητούνται αγοραστές για τα 500 δισ. ευρώ χρέους της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News