Business & Finance Τρίτη 18/04/2023, 10:33
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Ανησυχία από την απροσδόκητη αύξηση μισθών

Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνθηκε απροσδόκητα, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις

Βρετανία: Ανησυχία από την απροσδόκητη αύξηση μισθών

Η αύξηση των μισθών στη Βρετανία επιταχύνθηκε απροσδόκητα, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που ανησυχούν την Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι μέσοι μισθοί -εξαιρουμένων των μπόνους- αυξήθηκαν κατά 6,6% το τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για ταχύτερη αύξηση τις προβλέψεις των  οικονομολόγων που την τοποθετούσαν στο 6,2%. Η ένδειξη του προηγούμενου μήνα αναθεωρήθηκε επίσης προς τα πάνω κατά 0,1 της μονάδας στο 6,6%, διαψεύδοντας τις ελπίδες για επιβράδυνση.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, ανέμεναν ότι η αύξηση των μισθών θα μετριασθεί και θα οδηγήσει σε επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο οποίος είναι πέντε φορές ο στόχος του 2%. Τα στοιχεία τροφοδοτούν απόψεις ότι η BoE δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει την τακτική της επιθετικής αύξησης επιτοκίων.

Το σημαντικότερο είναι ότι μια βασική μέτρηση των μισθών που παρακολουθεί η BoE -η ετήσια αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα- εξακολουθεί να είναι πάνω από το 5%, ένα επίπεδο που σύμφωνα με τους οικονομολόγους δεν συνάδει με την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Βρετανία: Ανησυχία από την απροσδόκητη αύξηση μισθών-1

Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές είναι διχασμένοι ως προς τα επόμενα βήματα. Οι traders αναμένουν τώρα μια αύξηση τουλάχιστον 50 μονάδων βάσης μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχήματα πλέον για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων έχουν αυξηθεί, προβλέποντας κορύφωση στο 4,82% τον Σεπτέμβριο έναντι 4.76% που ήταν χτες. 

Πάντως, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,8% από 3,7%, σε μια ένδειξη πιθανής πίεσης στους μισθούς. Την ίδια ώρα, το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται διαμορφώθηκε 0,2% υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, στο 75,8%. Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 47.000, αλλά παρέμειναν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 1,1 εκατομμυρίου.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη, οπότε και θα έλθουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg/Reuters

Διαβάστε επίσης:

Στερλίνα: Το story ανάκαμψης για φέτος μπορεί και να μην επαληθευτεί

Premier League: Περιορισμοί στις διαφημίσεις στοιχηματικών στις φανέλες

Επιτόκια: Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις Fed και ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News