Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 10:46
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Σε χαμηλό 48 ετών η ανεργία – Ρεκόρ στις κενές θέσεις εργασίας

Βρετανία: Σε χαμηλό 48 ετών η ανεργία – Ρεκόρ στις κενές θέσεις εργασίας

Σε χαμηλό 48 ετών βρέθηκε η ανεργία στη Βρετανία το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία υπήρξαν λιγότεροι άνεργοι από κενές θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, η ανεργία έπεσε στο στο 3,7% το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος, ενώ ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας χτύπησε ρεκόρ (1.295.000).

Πρόκειται για 33.700 περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση 499.300 θέσεων σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος 2020, πριν την πανδημία.

Παρόλο που είναι θετικά, τα στοιχεία αυτά προκαλούν προβληματισμό καθώς σε μια πιο σφιχτή αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται καλύτερα και έτσι οι τιμές θα είναι υψηλότερες. Αυτό δίνει πάτημα στην Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), η μισθοδοσία παραμένει πίσω σε σχέση με τον πληθωρισμός, καθώς οι εργαζόμενοι – ειδικά αυτοί στον δημόσιο τομέα – είναι αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος ζωής.

Η κανονική μισθοδοσία (χωρίς τα μπόνους) αυξήθηκε ετησίως κατά 4,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σε πραγματικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές συρρικνώθηκαν, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7% τον Μάρτιο και μπορεί να ανέβει στο 9% τον Απρίλιο.

Αντίθετα, η συνολική μισθοδοσία (με τα πόνους) παρουσίασε ισχυρότερη ενίσχυση, της τάξης του 7%.

«Σε πραγματικούς όρους (προσαρμοσμένους με βάση τον πληθωρισμό) τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, η αύξηση της συνολικής μισθοδοσίας ήταν 1,4% και η κανονική μισθοδοσία έπεσε κατά -1,2% ετησίως», αναφέρει η ONS.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News