Business & Finance Δευτέρα 17/04/2023, 07:45
ΑΓΟΡΕΣ

Στερλίνα: Το story ανάκαμψης για φέτος μπορεί και να μην επαληθευτεί

Στερλίνα: Το story ανάκαμψης για φέτος μπορεί και να μην επαληθευτεί

Μόλις πριν από λίγους μήνες, δεν υπήρχε κανένας αναλυτής πρόθυμος να στοιχηματίσει υπέρ της βρετανικής στερλίνας. 

Τα στοιχήματα σε πτώση του νομίσματος έναντι του δολαρίου έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας. Δεν υπήρχε τότε καμία νότα αισιοδοξίας για την χώρα που βρισκόταν στο χείλος της μακροβιότερης ύφεσης στην ιστορία. 

Όμως, οι τότε δυσοίωνες απόψεις αποδείχθηκαν υπερβολικές. Η στερλίνα ανέκαμψε φέτος, παρουσιάζοντας την χειρότερη επίδοση μεταξύ των κορυφαίων νομισμάτων ανεπτυγμένων οικονομιών. Στρατηγικοί αναλυτές εμφανίζονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι με τις Nomura, NatWest Markets και HSBC Holdings να κάνουν λόγο για συνέχιση του ράλι. 

Pound Rallies on Waning Economic Gloom, Interest Rates | Currency has delivered best total returns of any G10 currency
 
 

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η βρετανική οικονομία δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και το ΔΝΤ διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Βρετανία μπορεί να υποστεί μεγάλη αύξηση της ανεργίας εν μέσω της οικονομικής δυσπραγίας. Ομως μετά από 11 επιτοκιακές αυξήσεις, η στερλίνα αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επενδυτές συγκριτικά με το δολάριο, καθώς οι συναλλασσόμενοι επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους και περιμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια εντός του τρέχοντος έτους. 

Η στερλίνα ενισχύεται περίπου 5% έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το νόμισμα άγγιξε υψηλό 10μήνου την Παρασκευή με την ισοτιμία στο 1,2546. 

Οι κίνδυνοι παραμένουν

Δεν είναι όμως όλοι πεπεισμένοι ότι η άνοδος της στερλίνας μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Βάλεντιν Μάρινοφ, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος της Credit Suisse, βλέπει επιστροφή στο 1,23 έναντι του δολαρίου ή και χαμηλότερα έως το τέλος του τριμήνου. 

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει εξασθενημένη παρά την ανάκαμψη από το ναδίρ του Οκτωβρίου και η απειλή των υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων εξακολουθεί να υποφώσκει για πολλά νοικοκυριά. 

Η Τζέιν Φόλεϊ της Radobank βλέπει τη στερλίνα να διαπραγματεύεται σε μία κλίμακα μεταξύ 1,20 έως 1,26 τους επόμενους έξι μήνες. 

UK 10-Year Bonds Now Offer Higher Yield Than US Peers | This has only happened on one other occassion since 2014
 
 

Αντίθετα, Nomura, NatWest και HSBC εμφανίζονται πιο αισιόδοξες και βλέπουν τη στερλίνα να διαπραγματεύεται στο 1,30 έναντι του δολαρίου τους επόμενους μήνες. Και καθώς υποφώσκει μία πτώση των επιτοκίων από την Fed και η συνεχιζόμενη εξασθένηση του δολαρίου, αναλυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι ως προς τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Δολάριο: Στο μεγαλύτερο καθοδικό σερί τριών ετών

Το χρηματιστήριο που «τρέφεται» από την κρίση: Τελείωσε το πάρτι για τον FTSE 100;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News