Business & Finance Τρίτη 14/02/2023, 13:03
ΑΓΟΡΕΣ

Το χρηματιστήριο που «τρέφεται» από την κρίση: Τελείωσε το πάρτι για τον FTSE 100;

Το χρηματιστήριο που «τρέφεται» από την κρίση: Τελείωσε το πάρτι για τον FTSE 100;

Η Βρετανία αναμένεται να είναι ουραγός της G7 σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη φέτος. Παράλληλα, η στερλίνα βρίσκεται χαμηλά έναντι του δολαρίου, ο πληθωρισμός ανέρχεται σε υψηλό 40 ετών και παρότι εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης, ασκεί έντονες πιέσεις στα βρετανικά νοικοκυριά. Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της δεκαετίας κατά μήκος των εργασιακών κλάδων, με τους εργαζομένους να ζητούν κατά βάση αυξήσεις στους μισθούς.

Αν όμως κοιτάξει κανείς τις πρόσφατες επιδόσεις του χρηματιστηρίου του Λονδίνου θα δει μία διαφορετική εικόνα. Ο δείκτης FTSE 100 άγγιξε σήμερα ιστορικό υψηλό, κάνοντας μάλιστα το τρίτο ρεκόρ σε μόλις δύο εβδομάδες περίπου. 

Το ράλι του δείκτη αποδίδεται αφενός στην εκτόξευση των μετοχών του ενεργειακού κλάδου: Αφότου οι κολοσσοί του σχετικού τομέα, μεταξύ αυτών η Shell και η BP, ανακοίνωσαν ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 λόγω των υψηλότατων τιμών που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι μετοχές τους έδωσαν τεράστια ώθηση στην αγορά.

Ο FTSE 100 συνέχισε να κινείται ανοδικά μετά τα αποτελέσματα των τραπεζών, όπως η Standard Chartered, καθώς ευνοήθηκαν από την άνοδο των επιτοκίων, τα οποία αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε υψηλά 14 ετών στη Βρετανία. Εντωμεταξύ, ενισχύθηκαν σημαντικά και οι μετοχές των εταιρειών του λιανεμπορίου, οι οποίες ευνοήθηκαν επίσης από τις υψηλότερες τιμές των προϊόντων, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά την άρση των αυστηρών υγειονομικών περιορισμών.

Σήμερα, το νέο υψηλό στις 7.986 μονάδες περίπου, επετεύχθη με ώθηση από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αφότου ανακοινώθηκε ότι η Liberty Global απέκτησε μερίδιο στην Vodafone. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα δημοσιευτούν το απόγευμα και αναμένεται να δείξουν περαιτέρω αποκλιμάκωση. Οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί τα στοιχεία για μεγαλύτερη του προσδοκώμενου αύξηση μισθών στο τέλος του 2022, τα οποία αφήνουν να εννοηθεί ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Η ανατομία του δείκτη

Η βρετανική αγορά δεχόταν ανέκαθεν σχόλια ότι αντιπροσωπεύει την «παλιά οικονομία», ελλείψει σημαντικής εκπροσώπησης καινοτόμων τεχνολογικών εταιρειών. Ωστόσο αυτό ακριβώς φαίνεται πως στηρίζει τα κέρδη του FTSE 100. Παράλληλα, δεδομένου του εξαγωγικού προσανατολισμού της πλειονότητας των επιχειρήσεων του δείκτη, οι επιδόσεις του δεν αντανακλούν την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε πριν από μερικές ημέρες στο CNBC η Janet Mui, επικεφαλής αναλύσεων αγοράς στην RBC Brewin Dolphin, τουλάχιστον το 80% των εσόδων των εισηγμένων στον FTSE 100 προέρχεται από το εξωτερικό. Εξ ου και η βουτιά της στερλίνας έναντι του αμερικανικού δολαρίου τους τελευταίους μήνες έχει ευνοήσει περαιτέρω τα έσοδα από το εξωτερικό.

Σε γενικές γραμμές, όμως παρά το ράλι, οι επιδόσεις του FTSE 100 από την αρχή του έτους είναι πολύ χαμηλότερες έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, των χρηματιστηρίων στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Εκτός αυτού, το Λονδίνο έχασε πρόσφατα το «στέμμα» του στην Ευρώπη, καθώς μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Γηραιάς Ηπείρου είναι πλέον στο Παρίσι. Οι επενδυτές βέβαια είχαν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit μειώνοντας και την ελκυστικότητα του Λονδίνου ως επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο. Τελικά, η εμπιστοσύνη μειώθηκε αιφνίδια με την πολιτική αναστάτωση και τον «μίνι-προϋπολογισμό» της τέως πρωθυπουργού Λιζ Τρας πέρυσι.

Συνεπώς, το περιθώριο του FTSE 100 να παρατείνει το ράλι ενδέχεται να έχει εξαντληθεί, καθώς οι τάσεις που έδωσαν ώθηση στον δείκτη (ενεργειακές εταιρείες, αδύναμο νόμισμα, άνοδος επιτοκίων) έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται. Επίσης, η στερλίνα κινείται σταθερά ανοδικά, ενώ οι επενδυτές διεθνώς φαίνεται να στρέφονται σε μετοχές ανάπτυξης, αφότου η Fed έδειξε πρόοδο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Ανέβασε τα επιτόκια σε υψηλό 14 ετών

Λονδίνο: Το έτος που έχασε το «στέμμα» του στις αγορές (γραφήματα)

Βρετανία: Οι αυξήσεις μισθών «φουντώνουν» τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News