Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 09:21
ΑΓΟΡΕΣ

Βρετανία: Όποιος και εάν είναι πρωθυπουργός, η λίρα θα πέσει

Βρετανία: Όποιος και εάν είναι πρωθυπουργός, η λίρα θα πέσει

Όποιος και εάν κερδίσει την κούρσα για να διαδεχθεί την Λιζ Τρας στον πρωθυπουργικό θώκο, ένα πράγμα είναι σίγουρο για τη Βρετανία: Η λίρα θα συνεχίσει να πέφτει.

Αυτό προβλέπουν οι παίκτες της αγοράς, καθώς θεωρούν ότι οι δυσμενείς παράγοντες για την οικονομία και η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν βαρίδι για τη βρετανική λίρα. Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα στοιχήματα των traders στην αγορά μαρτυρούν προβλέψεις για περαιτέρω πτώση σε ορίζοντα τριμήνου.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο γράφημα της λίρας για να πάρει μια εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η βρετανική οικονομία, εν μέσω του αυξανόμενου κόστους δανεισμού, του πολύ ακριβού ενεργειακού κόστους και των υψηλών φόρων. Με την εμπιστοσύνη  καταναλωτή κοντά σε ιστορικό χαμηλό τον Οκτώβριο, όλα δείχνουν ότι η λίρα θα πέσει και άλλο, αφότου έχει ήδη χάσει το 17% της αξίας της φέτος.

Βρετανία: Όποιος και εάν είναι πρωθυπουργός, η λίρα θα πέσει-1

«Προβλέπω ότι η στερλίνα θα παραμείνει υπό  πίεση και η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στα βρετανικά ομόλογα και το νόμισμα θα πάρει καιρό για να αποκατασταθεί», λέει στο Bloomberg ο Patrick Bennett, αναλυτής της Canadian Imperial Bank of Commerce, εκτιμώντας ότι η λίρα θα πέσει στα 1,09 δολάρια έως το τέλος του έτους. «Έπειτα από τις αλλαγές προσώπων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο πήχυς για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τίθεται όλο και πιο ψηλά».

«Ο βρετανικός προϋπολογισμός και η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δείξουν μία επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία, βασικά μια αξιόπιστη δημοσιονομική τροχιά», λέει ο Christopher Wong, της Oversea-Chinese Banking Corp.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως να είναι η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς πλέον οι αναλυτές σκέφτονται ότι η κεντρική τράπεζα ίσως να μην είναι τόσο επιθετική όσο χρειάζεται προκειμένου να ρίξει τον πληθωρισμό.

Χθες, η λίρα σημείωσε ράλι έως και 1%, στα 1,1336 δολάρια, πριν να περιορίσει τα κέρδη της, όταν οι αυστηρή ρητορική της Federal Reserve ενίσχυσε το δολάριο.

Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου από σταθερές σε αρνητικές, επικαλούμενη τον φόβο ότι οι περικοπές στους φόρους θα διευρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Σήμερα, η λίρα υποχωρεί κατά 0,2%, στα 1,1215 δολάρια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι αγορές»: Τι λένε οι traders μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας

Δούλεψε 44 μέρες, θα παίρνει 130.000 ευρώ για πάντα

Βρετανία: Πώς θα γίνει η εκλογή του επόμενου πρωθυπουργού – Oι υποψήφιοι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News