Business & Finance Παρασκευή 14/04/2023, 16:34
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Στο μεγαλύτερο καθοδικό σερί τριών ετών

Δολάριο: Στο μεγαλύτερο καθοδικό σερί τριών ετών

Προς το πιο παρατεταμένο σερί εβδομαδιαίων απωλειών σε διάρκεια τριών ετών οδεύει το δολάριο, καθώς οι συναλλασσόμενοι προσδοκούν ολοένα και περισσότερο ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα βάλει τέλος στο σημερινό κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων, μετά τις ενδείξεις αποθέρμανσης του πληθωρισμού. 

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια τριών ετών τον προηγούμενο μήνα, μία ημέρα αφότου και οι τιμές καταναλωτή Μαρτίου παρουσίασαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση. 

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλό έτους, στις 100,78 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, αναμένεται να παρουσιάσει πτώση άνω του 1%, τη μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, που σηματοδοτεί το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από τον Ιούλιο του 2020. 

«Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι πλέον σύμφωνη με τις προβλέψεις, συνεπώς βλέπουμε μία έντονη αντίδραση από την αγορά και γι΄αυτό ακριβώς το κλίμα είναι τόσο αρνητικό για το δολάριο», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής σε θέματα ξένου συναλλάγματος Adam Cole της RBC Capital Markets. 

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,1061. Από τα δέκα νομίσματα του G10, οι επενδυτές διακρατούν την πιο αρνητική θέση για το δολάριο έναντι του ευρώ. 

Τα εβδομαδιαία στοιχεία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Εμπορευμάτων δείχνουν ότι οι διαχειριστές κεφαλαίου έχουν τοποθετήσει 19,63 δισ.δολάρια σε θέσεις αγοράς υπέρ του ευρώ, ενώ έχουν ποντάρει σε πτώση του γιέν, της στερλίνας, του ελβετικού φράγκου και του δολαρίου Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. 

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα άγγιξε σήμερα υψηλο 10μήνου έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,2545. 

Οι χρηματαγορές δίδουν μία πιθανότητα 69% σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ τον επόμενο μήνα, ενώ οι επιτοκιακές μειώσεις έχουν προεξοφληθεί από τον Ιούλιο έως τα τέλη του έτους. 

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι θα χρειαστεί μία ακόμη αύξηση των 25 μονάδων βάσης για να κλείσει ο σημερινός κύκλος αύξησης των επιτοκίων με την εμπιστοσύνη να έχει αρχίσει να αποκαθίσταται ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταθερά στο στόχο του 2%. 

Επίσης, η απρόσμενη αύξηση των κινεζικών εξαγωγών σε συνδυασμό με τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας Μαρτίου στην Αυστραλία έχουν ωθήσει το δολάριο Αυστραλίας σε άνοδο 1,5% αυτή την εβδομάδα. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλά έτους το ευρώ – Προς διαφορετικούς ρυθμούς ΕΚΤ και Φέντεραλ Ριζέρβ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News