Business & Finance Πέμπτη 13/04/2023, 20:53
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε υψηλά έτους το ευρώ – Προς διαφορετικούς ρυθμούς ΕΚΤ και Φέντεραλ Ριζέρβ

Σε υψηλά έτους το ευρώ – Προς διαφορετικούς ρυθμούς ΕΚΤ και Φέντεραλ Ριζέρβ

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους εκτινάχθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, διευρύνοντας τα κέρδη του που πυροδοτήθηκαν από το αυξανόμενο χάσμα στη νομισματική πολιτική ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Το ευρώ άγγιξε επίπεδα που είχε να επαναλάβει από τον Απρίλιο του 2022, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το 1,1066 και ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του έτους, το 1,1033 που είχε καταγράψει στις 2 Φεβρουαρίου. Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα καταγράφει άνοδο στους πέντε από τους έξι τελευταίους μήνες καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει κατεβάσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) γίνεται πιο επιθετική. 

«Οδεύουμε σε έναν κόσμο με χαμηλότερο πληθωρισμό, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει αυτή τη στιγμή η αγορά. Η επόμενη κίνηση της αγοράς θα καθοδηγηθεί από την άποψη ότι ο φόβος του πληθωρισμού έχει φθάσει στο τέλος του», αναφέρει ο Άνταμ Μπάτον, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της ForexLive στο Τορόντο. 

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε ενδοσυνεδριακά σήμερα στις 00,86 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί το δολάριο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε πέρυσι το Σεπτέμβριο αλλά και το μίνι ράλι που είχε σημειώσει στις αρχές του έτους, επαναλαμβάνοντας την καθοδική του πορεία από τα μέσα Μαρτίου, όταν η κατάρρευση των τριών αμερικανικών τραπεζών πυροδότησε ανησυχίες για μία παγκόσμια τραπεζική κρίση. Οι πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες έκαναν τους επενδυτές να επαπροσδιοριστούν όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις για τα επιτόκια, μειώνοντας τα στοιχήματά τους για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τη Fed. 

Euro Hits Strongest Level Versus Dollar in a Year
 
 

Από την άλλη, το ευρώ βρήκε σημαντικό στήριγμα στα σχετικά πιο επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι θα συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις στη μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. «Έχουμε δει μία εντυπωσιακή αλλαγή στις επιτοκιακές διαφοροποιήσεις υπέρ του ευρώ. Ο συνδυασμός της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και του μεγαλύτερου κινδύνου της ύφεσης έχει κάνει τις αγορές να αρχίσουν να προεξοφλούν και πάλι την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους συγκριτικά με τις περαιτέρω αυξήσεις που σχεδιάζει η πιο επιθετική ΕΚΤ», αναφέρει ο Μπεν Λέιντλερ, στρατηγικός αναλυτής της eToro. 

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν προς μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το Μάιο, παρότι παραμένουν στο τραπέζι και άλλες επιλογές και η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πέντε πηγές με άμεση γνώση του θέματος που επικαλέστηκε σήμερα το Reuters. 

H ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις – ήταν ο ταχύτερος ρυθμός στην ιστορία – για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες δείχνουν ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή, όπως είπαν στο Reuters οι πηγές, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν. Μία ημέρα νωρίτερα ωστόσο, το κατεξοχήν «γεράκι» της ΕΚΤ, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλζμαν είχε δηλώσει ότι είναι δικαιολογημένη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαίου. 

Tα επόμενα σημαντικά οικονομικά στατιστικά που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ είναι αυτά για τις πωλήσεις λιανικής αύριο Παρασκευή, τα οποία θα δείξουν σε ποιό βαθμό ο πληθωρισμός επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες. Τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού έδειξαν περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν σε αύξηση επιτοκίων 25μ.β. τον Μάιο

Σε χαμηλό 2 ετών το spread των bunds έναντι των αμερικανικών ομολόγων

Ευρωζώνη: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News