Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 12:09
ΑΓΟΡΕΣ

Σενάριο για επιτόκια 6% στις ΗΠΑ: Αλλαγή πλεύσης για τους επενδυτές

Σενάριο για επιτόκια 6% στις ΗΠΑ: Αλλαγή πλεύσης για τους επενδυτές

Έπειτα από τη χθεσινή ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, το σενάριο ανόδου των επιτοκίων στο 6% τέθηκε στο τραπέζι, υποχρεώνοντας τους επενδυτές διεθνώς να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους.

Ο Πάουελ έδωσε χθες ξεκάθαρο σήμα για μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις, παρότι οι αγορές ζητούν εδώ και αρκετές εβδομάδες να μπει τέλος στα υψηλά επιτόκια. «Εάν τα στοιχεία στο σύνολό τους δείξουν ότι χρειάζεται ακόμη πιο επιθετική πολιτική σύσφιγξης, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων», είπε χθες ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για το σενάριο αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης και παράτασης της περιόδου υψηλών επιτοκίων για μεγάλο διάστημα.

Εξ ου και πλέον οι traders ποντάρουν σε κορύφωση των επιτοκίων στο 5,6% έναντι 5% πριν από λίγους μήνες, ενώ το σενάριο του 6% δεν είναι απίθανο κατά πολλούς. Ενδεικτικά, η BlackRock και η Schroders είναι μεταξύ των φορέων που προεξοφλούν κορύφωση στο 6%. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα ότι η Fed θα υποχρεωθεί να φέρει το επιτόκιο στο 6% και έπειτα να το κρατήσει εκεί για παρατεταμένη περίοδο, ώστε να επιβραδύνει την οικονομία και να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rick Rieder, υψηλόβαθμο στέλεχος στην BlackRock.

Τα χθεσινά σχόλια του Πάουελ βέβαια όχι απλώς σκιαγράφησαν την επόμενη κίνηση της τράπεζας, αλλά πυροδότησαν και φόβους για ύφεση. Ενδεικτικά, το δολάριο έχει πάρει ξανά τον ανήφορο, ενώ τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες από χθες. Επίσης, αναστάτωση επικρατεί και στις αγορές ομολόγων. Το spread μεταξύ του 2ετούς αμερικανικού και του 10ετούς υποχωρεί άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας για πρώτη φορά από το 1981, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed ανέβαζε τα επιτόκια για την αντιμετώπιση του διψήφιου πληθωρισμού.

Η αγορά συναλλάγματος επίσης έχει επιβαρυνθεί λόγω της προοπτικής ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Το αυστραλιανό δολάριο υποχωρεί κατά 2% σήμερα, ο δείκτης spot δολαρίου ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου χθες, μετά από ράλι 1% την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Το γεν έκλεισε κοντά στο 140 έναντι του δολαρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Η Fed έτοιμη να επιστρέψει στις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις

 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News