Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street :«Επιθετική» ανάγνωση της Fed – Πτώση άνω των 500 μονάδων για τον Dow

Wall Street :«Επιθετική» ανάγνωση της Fed – Πτώση άνω των 500 μονάδων για τον Dow

Οι μετοχές βούλιαξαν στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια, παρότι αναγνώρισε ότι η αναταραχή στην τραπεζική αγορά θα μπορούσε να επιβραδύνει την ήδη ευάλωτη οικονομία. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ήταν αυτές που καθοδήγησαν την πτώση. 

Την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών πυροδότησαν κυρίως τα σχόλια της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία είπε στη Γερουσία ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται μία γενική «ασπίδα προστασίας» για τις τραπεζικές καταθέσεις. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 530,49 μονάδες ή 1,63% κλείνοντας στις 32.030,11 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,65% στις 3.936,97 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 11.669,96 μονάδες με πτώση 1,6%. 

Κάποια στιγμή όμως, μετά το ανακοινωθέν της Fed, ο Dow Jones επιτάχυνε ενισχυόμενος κατά 201,29 μονάδες προτού γυρίσει ξανά σε πτώση. Αντίστοιχα, οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύονταν 0,9% και 1,3% αντίστοιχα, φθάνοντας στο υψηλό της συνεδρίασης. 

Wall Street :«Επιθετική» ανάγνωση της Fed – Πτώση άνω των 500 μονάδων για τον Dow-1
 

«Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες φαίνεται να έχουν αυστηροποιηθεί. Παρακολουθούμε να δούμε πόσο σοβαρό είναι το σκηνικό αυτό και πόσο διάστημα θα διατηρηθεί. Και εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να έχει σημαντικό μακροοικονομικό αντίκτυπο, τον οποίο θα λάβουμε υπόψη στις αποφάσεις μας», είπε ο Πάουελ. 

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν. Στο ανακοινωθέν, η επιτροπή διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής υπογράμμισε ότι θα παρακολουθεί τα επικείμενα στοιχεία για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα απάλειψε την φράση συνεχιζόμενες αυξήσεις από τη ρητορική της. 

Το θετικό είναι ότι η Fed στις προβλέψεις της κάνει λόγο για μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση φέτος. Το αρνητικό είναι η δήλωση του Πάουελ ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει. 

«Οι κινήσεις της Fed σήμερα είναι σύμφωνες με την πάγια άποψή μας ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5,25% και θα κάνει εν συνεχεία μία παύση για παρατεταμένη περίοδο. Ισορροπώντας την αύξηση με τον κίνδυνο μετάδοσης μία τραπεζικής κρίσης, περιμένουμε ότι η Fed θα λάβει μία αντίστοιχη απόφαση το Μάιο»,αναφέρει ο οικονομολόγος της Jefferies, Τόμας Σίμονς. 

Ωστόσο, οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών σημείωσαν πτώση στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τη δήλωση της Γέλεν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν εξετάζει μία γενική «ασπίδα προστασίας» των τραπεζικών καταθέσεων. 

Από την άλλη πλευρά, ο Πάουελ είπε ότι οι εκροές τραπεζικών καταθέσεων έχουν σταματήσει και η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. «Προς το παρόν, θεωρούμε πιθανή την πιστωτική σύσφιγξη. Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στα μακροοικονομικά». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News