Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 10:52
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο πετρέλαιο μετά τη Fed – Πότε θα παρέμβει ο ΟΠΕΚ+

Πτώση στο πετρέλαιο μετά τη Fed – Πότε θα παρέμβει ο ΟΠΕΚ+

Μεταξύ οικονομικής αβεβαιότητας και του σεναρίου υπερπροσφοράς βρέθηκε η αγορά πετρελαίου, η οποία εμφανίζει απώλειες τις τελευταίες ώρες.

Μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την ευρέως αναμενόμενη αύξηση 25 μονάδων βάσης, αρχικά το πετρέλαιο εμφάνιζε κέρδη. Ωστόσο, στη συνέχεια το κλίμα ανετράπη όταν ο πρόεδρός της, Jerome Powell, μίλησε για τους πιστωτικούς κινδύνους στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. 

Η απόφαση της Fed προκάλεσε αντίδραση στην αγορά, καθώς το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο από τις πρόσφατες τραπεζικές αναταραχές με την κατάρρευση των αμερικανικών SVB και Signature και με τις πιέσεις που ασκούνται στην First Republic Bank.

Ταυτόχρονα όμως, η στάση του ΟΠΕΚ+ εντείνει τις ανησυχίες, αφού δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προσαρμόσει το πρόγραμμα παραγωγής παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών. Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών διατηρεί στάση αναμονής έως ότου φανεί πλήρως το μέγεθος της τραπεζικής κρίσης. Αυτό όμως προκαλεί φόβους για υπερπροσφορά πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2023. 

Λίγο πριν τις 11 π.μ. ώρα Ελλάδος, το Brent διολισθαίνει κατά 0,25% στα 76,5 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,41% στα 70,6 δολάρια.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική FGE, ο ΟΠΕΚ+ κατά πάσα πιθανότητα θα παρακολουθεί στενά τις διακυμάνσεις και θα παρέμβει μόνο εφόσον το Brent υποχωρήσει υπό των 70 δολαρίων το βαρέλι για παρατεταμένο διάστημα. Από την πλευρά της η εταιρεία Energy Aspects δήλωσε πως ο ΟΠΕΚ+ θα περιμένει να επανέλθει η ηρεμία στην αγορά, προτού αποφασίσει εάν θα παρέμβει. Σημειώνεται πως η αρμόδια επιτροπή που χαράσσει την πολιτική του ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει ξανά στις 3 Απριλίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Πάουελ: Η τραπεζική κρίση ισοδυναμεί με αύξηση των επιτοκίων

Paul Krugman: Πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα η τραπεζική κρίση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News