Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 12:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Το ράλι που έπιασε τους πάντες στον ύπνο – Θα συνεχιστεί; 

Ευρώ: Το ράλι που έπιασε τους πάντες στον ύπνο – Θα συνεχιστεί; 

Μετά το βύθισμα σε χαμηλό δύο δεκαετιών και έχοντας πέσει ακόμη και χαμηλότερα από το 1:1 σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ καταγράφει ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα. Μια πορεία η οποία μόνο στη διάρκεια του Νοεμβρίου έχει ενισχύσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κατά 5% έναντι του αμερικανικού (απούσης της σημερινής ημέρας) και έχει πιάσει εξαπίνης τους επενδυτές. 

Μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οι επενδυτές επιδόθηκαν σε sell-off στο δολάριο, κάτι που ευνόησε το ευρώ του οποίου η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος σήμερα διαμορφώνεται στο 1,0364 με υποχώρηση της τάξεως του 0,27%.

Ευρώ: Το ράλι που έπιασε τους πάντες στον ύπνο – Θα συνεχιστεί; -1

Πλέον το ερώτημα το οποίο έρχεται συνειρμικά είναι το εξής: είναι ικανό το ευρώ να συνεχίσει το ράλι αυτό και να ανακάμψει από τις βαριές απώλειες που έχει υποστεί ελέω του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

«Η άνοδος του ευρώ μάλλον έχει διαγράψει την πορεία της προς το παρόν, εκτός και αν κάνουν την εμφάνισή τους άλλη μια σειρά από καλύτερα του αναμενομένου δεδομένα ή πιο θετικές εξελίξεις στην ενέργεια», υποστηρίζει ο Ντιν Τάρνερ, οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management. Σύμφωνα με τον ίδιο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τυχόν κέρδη πάνω από το 1,04 μέχρι το τέλος του έτους.«Δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό που έχουμε δει θα χτίσει ένα ισχυρότερο ράλι».

Από τη μεριά του ο επικεφαλής στρατηγικής για τα νομίσματα και το σταθερό εισόδημα στη Russell Investments, Βαν Λούου, επισημαίνει ότι οι μετέχοντες στις αγορές είναι πιο προσεκτικοί και έχουν τη διάθεση να περιμένουν για να διαπιστώσουν αν το δολάριο εν τέλει έφθασε στην κορύφωσή του. «Είναι πρόθυμοι να χάσουν τα πρώτα κέρδη από το ράλι του ευρώ ή από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα έναντι του δολαρίου», συμπληρώνει. Η επενδυτική εταιρεία εξακολουθεί να κρατάει ουδέτερη στάση για το ευρώ ακόμη και μετά το τελευταίο ράλι 

Παρόλο που οι θέσεις long στο ευρώ την ώρα που ανακάμπτει έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να θέλουν περισσότερες ενδείξεις προκειμένου να προβούν σε επιθετικές πωλήσεις σε δολάριο.

«Πρέπει να σεβαστείτε την τάση, αλλά με την ίδια λογική, οι πωλήσεις αφού το δολάριο είχε μια ανοδική κίνηση 6% τείνει να μην είναι μια ιδιαίτερα κερδοφόρα στρατηγική», δήλωσε η Φρανσέσκα Φορνασάρι, επικεφαλής νομισματικών λύσεων στην Insight Investment. «Το δολάριο μάλλον έχει φθάσει στην κορύφωσή του, όμως δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα δείτε μια μεγάλη κίνηση προς τα κάτω ακόμη».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News