Business & Finance Δευτέρα 29/08/2022, 14:57
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 20ετίας το δολάριο: Τριγμούς από Fed στην αγορά συναλλάγματος

Σε υψηλό 20ετίας το δολάριο: Τριγμούς από Fed στην αγορά συναλλάγματος

Υψηλά εικοσαετίας άγγιξε νωρίτερα το δολάριο έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων που περιλαμβάνει το ευρώ, το γιεν, τη στερλίνα, το δολάριο Καναδά, την κορώνα Σουηδίας και το ελβετικό φράγκο.

Η εκτίναξη του δολαρίου σε νέα υψηλά οφείλεται στην ανένδοτη στάση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος στο πλαίσιο ομιλίας του την περασμένη Παρασκευή άφησε να εννοηθεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις προκειμένου να καταστείλει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σε σύγκριση με το καλάθι των νομισμάτων, το δολάριο έφτασε έως και τα 109,48 δολάρια πριν από μερικές ώρες, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει ελαφρώς στα 108,9540 δολ.

Η «ψαλίδα» έναντι του ευρώ έκλεισε ελαφρώς από το πρωί, καθώς κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Fed το σαββατοκύριακο, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν υπέρ μίας μεγάλης επιτοκιακής αύξησης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, λίγο πριν τις 3 (ώρα Ελλάδος) το ευρώ αγγίζει τα 0,9983 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 0,17%.

Η άνοδος του – ήδη ενισχυμένου – αμερικανικού δολαρίου πυροδοτήθηκε από την ομιλία του Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια όσο χρειαστεί μέχρι να φτάσει ο πληθωρισμός πιο κοντά στον στόχο του 2%, προκαλώντας μάλιστα σε έναν βαθμό «πόνο» στην αμερικανική οικονομία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Η συγκράτηση του πληθωρισμού απαιτεί επώδυνα μέτρα

Bloomberg: H ΕΚΤ ετοιμάζεται για μια ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ: Απαιτούνται θυσίες για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News