Business & Finance Δευτέρα 29/08/2022, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: H ΕΚΤ ετοιμάζεται για μια ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων 

Bloomberg: H ΕΚΤ ετοιμάζεται για μια ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι προετοιμασμένη να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά τουλάχιστον ακόμη μισή μονάδα, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση καθώς ο πληθωρισμός καταγράφει συνεχόμενα ρεκόρ. 

Αυτό είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, το μήνυμα από τα στελέχη της ΕΚΤ που συμμετείχαν στο ετήσιο συμπόσιο Jackson Hole της Federal Reserve, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο και κατά το οποίο ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell έδωσε τον τόνο, λέγοντας ότι το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ κινείται υψηλότερα και θα παραμείνει εκεί «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Τα 11, ως επί το πλείστον γεράκια, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ταξίδεψαν στο Ουαϊόμινγκ έδωσαν αντίστοιχα σήματα, δείχνοντας την τάση που επικρατεί ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Σεπτεμβρίου. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Isabel Schnabel, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ που παρευρέθηκε στο Jackson Hole προέτρεψε τους συναδέλφους της «να τονίσουν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους για επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ» (σ.σ. κοντά στο 2%) .

Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα που αποφασίστηκε τον Ιούλιο, μια «σημαντική μειοψηφία» του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι πρόθυμη να εξετάσει ένα ακόμη άλμα 75 μονάδων βάσης στις 8 Σεπτεμβρίου με τον Αυστριακό Robert Holzmann, τον Ολλανδό Klaas Knot και τον Λετονο Martins Kazaks να θέτουν ως ελάχιστο όριο τις 50 μονάδες βάσης. 

Κανένας από αυτούς τους αξιωματούχους δεν δήλωσε ότι θα πιέσει σθεναρά για μια μεγαλύτερη κίνηση, καθώς καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα δεδομένα και οι προβλέψεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα πιθανότατα θα αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα πάνω και ενδέχεται να εκτιμούν τον πληθωρισμό το 2023 σε πάνω από 5%, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Ακόμη και ορισμένοι από τους πιο προσεκτικούς διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ, όπως ο Φινλανδός Olli Rehn και ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau, τονίζουν την ανάγκη για «σημαντική» δράση — γλώσσα που θεωρείται ότι σηματοδοτεί υποστήριξη για ένα ακόμη βήμα 50 μονάδων βάσης.

Ο Schnabel, εν τω μεταξύ, είπε ότι ακόμη και αν χτυπήσει μια ύφεση, «έχουμε ουσιαστικά λίγες επιλογές από το να συνεχίσουμε την πορεία ομαλοποίησης». Ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να σκεφτούμε» πότε πρέπει να σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων.

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ μπορεί να καταλήξουν να χρησιμοποιούν την προοπτική μιας αύξησης 75 μονάδων βάσης ως διαπραγματευτικό χαρτί σε άλλες συζητήσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg δεν πρέπει να ξεχνάμε η ιδέα μιας αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο θεωρούνταν εξαιρετικά απίθανη μέχρι λίγες μέρες πριν από αυτή την απόφαση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ παρά τον κίνδυνο ύφεσης

Jackson Hole: Η Fed δεν μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό που οφείλεται σε δημοσιονομικούς λόγους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News