Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 10:40
ΑΓΟΡΕΣ

Στερλίνα: Σε χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου

Στερλίνα: Σε χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου

Σε χαμηλό δύο ετών διολίσθησε η στερλίνα έναντι του δολαρίου, καταδεικνύοντας τις ανησυχίες της αγοράς για το ενδεχόμενο ύφεσης και την επίπτωση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων. Η πτώση της στερλίνας, όμως, μπορεί να αποτελεί ένδειξη και για τους φόβους των επενδυτών σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές που επικαλείται το BBC, η βρετανική λίρα ενδέχεται να υποχωρήσει περαιτέρω μετά τις προβλέψεις για στασιμοπληθωρισμό και όσο οι τιμές των προϊόντων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Παράλληλα, όμως, η αδυναμία του νομίσματος δεν έχει καμία σχέση με την παραίτηση των δύο υπουργών της κυβέρνησης Τζόνσον χθες το βράδυ, ένας εκ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. «Η αγορά είναι πολύ πιο ανήσυχη σε σχέση με την ανάπτυξη και το τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση…που η είδηση από μόνη της δεν ενέτεινε τις πιέσεις», δήλωσε στο BBC η Jane Foley, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Rabobank.

Χθες, η στερλίνα υποχώρησε κάτω από το 1,19 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, όταν επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στη χώρα. Το δολάριο έχει ισχυρή απόδοση λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ και επειδή οι επενδυτές το θεωρούν ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.

«Τώρα πολλοί ανησυχούν για μία ύφεση – ύφεση στις ΗΠΑ, ύφεση στην Ευρώπη και βέβαια έχουμε την κρίση στο κόστος ζωής εδώ στη Βρετανία», δήλωσε η Foley και συνέχισε «η στερλίνα είναι ακόμη αδύναμη από μόνη της και αυτό συμβαίνει παρότι η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε τα επιτόκια πέντε φορές ήδη σε αυτό τον κύκλο και ο λόγος για αυτό είναι ότι η αγορά είναι πολύ απασχολημένη από τις προοπτικές ανάπτυξης εδώ στη Βρετανία.»

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: «Game over» για τον Μπόρις Τζόνσον;

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News