Business & Finance Πέμπτη 6/04/2023, 13:01
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Προβλέψεις για σταθερά υψηλό πληθωρισμό – Τι θα κάνει η BοE

Οι προσδοκίες προβλέπουν χαμηλότερο πληθωρισμό για το επόμενο έτος, αλλά υψηλότερο σε βάθος τριών χρόνων

Βρετανία: Προβλέψεις για σταθερά υψηλό πληθωρισμό – Τι θα κάνει η BοE

Mια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% αναμένουν ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με έρευνα την οποία λαμβάνουν υπόψη οι διαμορφωτές πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (BοE).

Οι προσδοκίες προβλέπουν χαμηλότερο πληθωρισμό για το επόμενο έτος, για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, αλλά υψηλότερο σε βάθος τριών χρόνων, έδειξε η μηνιαία έρευνα της επιτροπής λήψης αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας.

Το επόμενο έτος, οι εταιρείες αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,8%, χαμηλότερα από την πρόβλεψη του 5,9% τον Φεβρουάριο, αλλά ακόμα υπερδιπλάσιος του στόχου 2% της BοE. Οι προσδοκίες για τα επόμενα τρία χρόνια αυξήθηκαν από 3,4% σε 3,5%.

Τόσο ο Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγος της BοE, όσο και η Catherine Mann, επίσης διαμορφωτής νομισματικής πολιτικής, έχουν προειδοποιήσει σε πρόσφατες ομιλίες τους για τους κινδύνους ενός επίμονου πληθωρισμού.

Οι υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις προβάλλουν επίσης επίμονες, με την αναμενόμενη αύξηση των μισθών κατά το επόμενο έτος στο 5,6%, ενώ τον περασμένο χρόνο η αύξηση των μισθών ανήλθε στο 6,5%, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, σε μια θετική εξέλιξη για τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, η επιχειρηματική αβεβαιότητα συνέχισε να μειώνεται τον Μάρτιο. Περίπου το 47% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι το συνολικό επίπεδο αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι δραστηριότητές τους ήταν υψηλό ή πολύ υψηλό έναντι 53% τον προηγούμενο μήνα.

Μια ξεχωριστή έρευνα για τις συνθήκες των επιχειρήσεων από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, έδειξε, επίσης, ότι οι πρόσφατες πιέσεις στις εταιρείες έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Λιγότεροι ανέφεραν διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και φόβους για τις τιμές της ενέργειας, ενώ περισσότεροι δήλωσαν ότι μπορούσαν να προμηθευτούν αγαθά και υπηρεσίες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μία στις εννέα επιχειρήσεις με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους αντιμετώπισε προβλήματα εφοδιασμού, ποσοστό που ήταν το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2021. Περισσότερες από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων, το 28%, παρουσίασαν ελλείψεις εργαζομένων τον Μάρτιο, πολύ λιγότερες από το υψηλό 36% που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο, με πολλούς να ζητούν ως αποτέλεσμα από το προσωπικό να εργάζεται περισσότερες ώρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

HBA-UK: Δεν έχασε την αίγλη του το Σίτι – Θα παραμείνει χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News