Business & Finance Τετάρτη 20/12/2023, 09:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Έκπληξη από την πτώση του πληθωρισμού – Χαμηλά 2 ετών

Βρετανία: Έκπληξη από την πτώση του πληθωρισμού – Χαμηλά 2 ετών

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο, λόγω των τιμών της βενζίνης και των τροφίμων.

Ο βρετανικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 3,9% σε ετήσια βάση, από 4,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η επιβράδυνση ήταν πολύ πιο έντονη από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, καθώς οι προβλέψεις μιλούσαν για πληθωρισμό 4,3%.

Ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022 που ο πληθωρισμός των τροφίμων –ένας από τους βασικούς μοχλούς της κρίσης κόστους ζωής στη Βρετανία- διαμορφώθηκε σε μονοψήφιο επίπεδο.

Καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η κρίση κόστους ζωής στη Βρετανία πλησιάζει στο τέλος της, ενισχύονται και οι προσδοκίες των αγορών ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα στραφεί προς τη μείωση των επιτοκίων μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους.

Αυτή τη στιγμή, οι traders περιμένουν έως και πέντε μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης για το 2024, παρά το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, επιμένει στο μήνυμα «υψηλότερα για περισσότερο». Ο πληθωρισμός στη Βρετανία εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News