Business & Finance Παρασκευή 1/12/2023, 09:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηνωμένο Βασίλειο: Ενδείξεις ζωής στην αγορά κατοικιών

Ηνωμένο Βασίλειο: Ενδείξεις ζωής στην αγορά κατοικιών

Απροσδόκητη αύξηση, για τρίτο μήνα, σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η πτώση του κόστους δανεισμού συνέβαλε στην αναζωογόνηση της αγοράς.

Το μέσο κόστος ενός σπιτιού αυξήθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στις 258.557 στερλίνες, σύμφωνα με την Nationwide Building Society. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση 0,4%.

 «Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες της αγοράς για τη μελλοντική πορεία του τραπεζικού επιτοκίου τους τελευταίους μήνες, η οποία, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να προσφέρει την πολύ αναγκαία υποστήριξη για τη δραστηριότητα της στεγαστικής αγοράς», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Robert Gardner, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αγορά κατοικίας της Βρετανίας αψήφησε τις προβλέψεις για απότομη διόρθωση φέτος καθώς η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων ενίσχυσε τις τιμές. Η μέση τιμή είναι τώρα περίπου 5,6% χαμηλότερη από τα υψηλά που είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο του 2022, ενώ οι προβλέψεις για φέτος μιλούσαν για πτώση 10%.

Η πορεία της αγορά κατοικίας είναι άλλο ένα σημάδι ζωής στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας θα παραμείνει στάσιμη κατά το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους. Σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά στα τέλη του 2021 στο 5,25%, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Αυτές οι επιτοκιακές αυξήσεις συμπίεσαν τη δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας, μειώνοντας τον αριθμό των συναλλαγών και προκαλώντας πτώση των τιμών.

Οι τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών μαρτυρούν την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας δεν θα αυξηθεί στο 6% ή υψηλότερα, όπως εικαζόταν νωρίτερα μέσα στο έτος, σημειώνει η Nationwide. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και αυτό οδήγησε σε μείωση του κόστους των στεγαστικών δανείων.

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News