Business & Finance Παρασκευή 24/11/2023, 13:18
ΑΚΙΝΗΤΑ

Αλλάζει η αγορά super prime ακινήτων του Λονδίνου: Στο ενοίκιο στρέφονται οι βαθύπλουτοι

Αλλάζει η αγορά super prime ακινήτων του Λονδίνου: Στο ενοίκιο στρέφονται οι βαθύπλουτοι

Στροφή προς την ενοικίαση κατοικίας έναντι της αγοράς κάνουν όλο και περισσότεροι βαθύπλουτοι στο Λονδίνο, καθώς τα υψηλά επιτόκια και το δύσκολο φορολογικό πλαίσιο επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, δισεκατομμυριούχοι και πολυεκατομμυριούχοι επένδυσαν συνολικά 340 εκατ. βρετανικές λίρες σε κατοικίες αξίας άνω των 15 εκατ. λιρών, σύμφωνα με έκθεση της Beauchamp Estates βάσει στοιχείων από την LonRes και την Wealth-X. Το ποσό αντιστοιχεί κατά μέσον όρο σε δύο συμφωνίες τον μήνα. Αντιθέτως, το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι πωλήσεις ανερχόταν σε 400 εκατ. λίρες, ενώ το εξάμηνο του 2021, μετά τα lockdown, έφτασε τα 514 εκατ. λίρες. 

Στο μεταξύ, ενοικιάστηκαν κατά μέσον όρο τουλάχιστον 10 από τα λεγόμενα «super prime» ακίνητα κάθε μήνα, με ενοίκια τουλάχιστον 5.000 λιρών την εβδομάδα. Πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022.

«Το Λονδίνο ανταγωνίζεται με άλλες αντίστοιχες πλούσιες περιοχές, όπως το Ντουμπάι, η Γαλλική Ριβιέρα και το Μανχάταν, ώστε να προσελκύσει πολυεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους», δήλωσε ο Jeremy Gee, εκτελεστικός διευθυντής στην Beauchamp Estates. «Εγχώρια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, της φορολογίας και των κρατικών ρυθμίσεων, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία λήψης μιας τέτοιας απόφασης», συμπλήρωσε.

Πράγματι, το υψηλό κόστος δανεισμού, η οικονομική αβεβαιότητα και η ακρίβεια έχουν επιβαρύνει σημαντικά τη στεγαστική αγορά της Βρετανίας. Και παρότι η κατηγορία των πολυτελών ακινήτων είναι πιο προστατευμένη από τέτοιου είδους πιέσεις, καθώς οι αγοραστές σπανιότερα εξαρτώνται από στεγαστικά δάνεια, το αρνητικό κλίμα του κλάδου και η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει εκλογών επηρεάζουν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με την Beauchamp Estates, οι μεγαλύτερες ανησυχίες των δισεκατομμυριούχων που ψάχνουν κατοικίες στο Λονδίνο είναι η φορολογία, οι έλεγχοι επί των οικονομικών καταστάσεων και το ενδεχόμενο ανάδειξης των Εργατικών στις επόμενες εκλογές.

Πώς αγοράζουν ακίνητα οι δισεκατομμυριούχοι

Το πρώτο πεντάμηνο του έτους ένας μικρότερος αριθμός ενδιαφερόμενων αγόρασε μεγαλύτερα και πιο ακριβά σπίτια στο Λονδίνο, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 30 εκατ. λίρες από 21 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Παράλληλα, στο επτάμηνο εκτινάχθηκε στο 59% ο αριθμός των συναλλαγών με μετρητά έναντι 47% πέρυσι.

Οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι συνήθως επενδύουν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής τους περιουσίας σε εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με την έκθεση. Επίσης, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των βαθύπλουτων θα αυξηθεί κατά 28% μέχρι το 2026.

«Οι ultra-prime αγορές έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα», δήλωσε ο Gary Hersham της Beauchamp Estates, και συμπλήρωσε: «Το υψηλό μερίδιο των αγορών με μετρητά βοήθησε στην απορρόφηση των επιπτώσεων από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού με τους αγοραστές από Αμερική, Κίνα και Χονγκ Κονγκ να είναι εξαιρετικά δραστήριοι στην αγορά του Λονδίνου».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μια ζωή στο ενοίκιο για τους Ελβετούς: Το άπιαστο όνειρο της ιδιοκατοίκησης

Bloomberg: Γιατί τα ακίνητα στην Αθήνα «τρέχουν» γρηγορότερα από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις

Καταρρέει ο κατασκευαστικός κλάδος της Γερμανίας – Θα παρασύρει και την οικονομία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News