Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 13:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Βουλιάζουν οι τιμές κατοικιών – Η μεγαλύτερη πτώση από το 2012

Βρετανία: Βουλιάζουν οι τιμές κατοικιών – Η μεγαλύτερη πτώση από το 2012

Τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2012 κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Φεβρουάριο, αφενός λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, αφετέρου εξαιτίας της κρίσης στο κόστος διαβίωσης, τα οποία επιβαρύνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής τράπεζας Nationwide Building Society, η μέση τιμή κατοικιών τον Φεβρουάριο στη χώρα υποχώρησε κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Επρόκειτο για τον έκτο συναπτό μήνα διολίσθησης, καθώς και την πρώτη ετήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020.

«Η πρόσφατη τάση ασθενών στοιχείων στον στεγαστικό κλάδο ξεκίνησε με την αναστάτωση στις αγορές στον απόηχο του “μίνι-προϋπολογισμού” στο τέλος Σεπτεμβρίου πέρυσι», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide. Αναφερόταν στο σχέδιο της τέως πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, το οποίο πυροδότησε μαζικές αποεπενδύσεις στα ομόλογα του βρετανικού δημοσίου, υποχρέωσε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει στις αγορές ομολόγων και εν τέλει οδήγησε την ίδια την Τρας στην παραίτηση από τα καθήκοντά της ως πρωθυπουργού. «Παρότι οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ομαλοποιήθηκαν πριν από αρκετό καιρό, η δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών παρέμεινε ασθενής», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στην ίδια έκθεση της Nationwide διαφαίνεται ότι εντείνονται οι πιέσεις στην αγοραστική δύναμη των Βρετανών καταναλωτών ως αποτέλεσμα της εκτίναξης του πληθωρισμού σε υψηλό 41 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας επιδόθηκε σε «μάχη» εναντίον των πληθωριστικών πιέσεων, προχωρώντας σε συναπτές και μεγάλου μεγέθους αυξήσεις επιτοκίων από το τέλος του 2022. Ως αποτέλεσμα, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε σε επίπεδα αντίστοιχα με την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Θα είναι δύσκολο για την αγορά να ανακτήσει δυναμική. Οι πιέσεις φαίνεται πως θα παραμείνουν ισχυρές, με την αγορά εργασίας να αναμένεται ευρέως πως θα εξασθενίσει, καθώς η οικονομία συρρικνώνεται τα επόμενα τρίμηνα, ενόσω τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια παραμένουν αρκετά υψηλότερα από τα χαμηλά του 2021», προειδοποίησε ο Γκάρντνερ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η πόλη με τα ακριβότερα ακίνητα: 1 εκατ. δολάρια για 17 τ.μ.

Εποχές 2008 ξαναζεί η αγορά κατοικίας της Βρετανίας

Ακίνητα: Κενό 51 δισ. στην Ευρώπη δημιουργεί η πτώση στις τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News