Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 17:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από ΕΚΤ: Σε προ 2008 επίπεδο το χρέος των εταιρειών εμπορικών ακινήτων

«Καμπανάκι» από ΕΚΤ: Σε προ 2008 επίπεδο το χρέος των εταιρειών εμπορικών ακινήτων

Αυξάνονται οι ζημίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ακινήτων, εκ των οποίων ορισμένες θα δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, τα οποία έχουν διογκωθεί σε επίπεδα προ κρίσης. Αυτό προειδοποίησε σήμερα η ΕΚΤ σε απόσπασμα από τη νέα έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, λέγοντας ότι οι απώλειες αυτές θα έχουν «επιπτώσεις στην ανθεκτικότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών».

Πίσω από τις απώλειες αυτές βρίσκεται η ραγδαία αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης, η πτώση της αξίας των εμπορικών ακινήτων, η συρρίκνωση των εσόδων από μισθώματα και οι ανησυχίες για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις στον κλάδο των ακινήτων -που αποτελεί περίπου 10% όλων των τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη- «έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν σημαντικά την έλευση ενός δυσμενούς σεναρίου» και να δημιουργήσουν τεράστιες ζημιές σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το χρέος των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών ακινήτων είναι τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερο από τα έσοδά τους, δηλαδή «κοντά ή πάνω από τα επίπεδα προ παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης». 

Ο ρόλος των υψηλών επιτοκίων

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αύξηση στο κόστος δανεισμού θα προκαλέσει δυσκολίες στις περισσότερες επιχειρήσεις με υψηλό χρέος. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο μεταξύ άλλων στη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και τις χώρες της Βαλτικής, όπου τουλάχιστον το 90% των δανείων σε τέτοιου είδους εταιρείες είναι είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο ή λήγουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τους Financial Times. Αντιθέτως, στην Ολλανδία, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 30% και στη Γερμανία στο 40%.

«Τα επιχειρηματικά μοντέλα που καθιερώθηκαν βάσει της κερδοφορίας προ πανδημίας και των χαμηλών επιτοκίων ενδέχεται να καταστούν μη βιώσιμα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», προειδοποίησε η ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι οι δυσκολίες στον κλάδο του ευρωπαϊκού real estate αντανακλώνται στην κατακόρυφη διολίσθηση -κατά 47%- του αριθμού των συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το μερίδιο των τραπεζικών απωλειών λόγω ζημιών στο χώρο του real estate αναμένεται να διπλασιαστεί στο 26%, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε όμως ότι το ποσοστό μπορεί και να ανέλθει στο 50% εάν ο τζίρος στον κλάδο υποχωρήσει κατά το ένα πέμπτο και επικρατήσουν οι σφιχτές οικονομικές συνθήκες για ακόμη δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα επίπεδα του χρέους είναι πιθανό να «επιδεινωθούν περαιτέρω, όσο τα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων υποχωρούν και οι τιμές των εμπορικών ακινήτων μειώνονται».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ προς ΕΚΤ: Προσοχή με τα επιτόκια – Κίνδυνος ανεξέλεγκτης πτώσης των ακινήτων

Η κατάρρευση των ζωντανών-νεκρών: Κύμα χρεοκοπιών με πρώτες τις εταιρείες-ζόμπι

ΔΝΤ: Κίνδυνος για την αγορά κατοικίας τα υψηλά επιτόκια – Πόσο ασφαλής είναι η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News