Business & Finance Τρίτη 1/08/2023, 10:55
ΙΟΥΛΙΟΣ

Μνήμες 2009 στη βρετανική αγορά κατοικίας: Πτώση 3,8% στις τιμές

Μνήμες 2009 στη βρετανική αγορά κατοικίας: Πτώση 3,8% στις τιμές

Τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009 έκαναν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία λόγω της εκτίναξης του κόστους δανεισμού, αλλά και του θολού τοπίου που διαμορφώνεται συνολικά στην αγορά κατοικίας της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής τράπεζας Nationwide Building Society, οι τιμές τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 3,8% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, καταγράφοντας δηλαδή τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα, είχε καταγραφεί επίσης ετήσια πτώση 3,5%.

Η πτώση των τιμών καταδεικνύει ότι οι επιθετικές και συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας – συνολικά 13 αυξήσεις από το τέλος του 2021 – έχουν εξαντλήσει τη δυνατότητα των νοικοκυριών να πληρώνουν για περισσότερες κατοικίες. Έτσι, η αγορά real estate βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από το ξέσπασμα της κρίσης πριν από σχεδόν 14 χρόνια.

Βέβαια, μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί η κατάρρευση που είχε αρχίσει να διαφαίνεται το περασμένο φθινόπωρο, όταν η τέως πρωθυπουργός της χώρας, Liz Truss, παρουσίασε τον λεγόμενο «μίνι προϋπολογισμό», τρομάζοντας τις αγορές. Ενδεικτικά, τον περασμένο Νοέμβριο, η Nationwide είχε προειδοποιήσει για πτώση των τιμών κατά 30% στο χείριστο σενάριο.

Πάντως, από την κορύφωση του περασμένου Αυγούστου, οι τιμές έχουν πέσει κατά περίπου 4,5% και διαμορφώνονται περίπου στις 260,828 λίρες. Σε μηνιαία βάση, υποχώρησαν κατά 0,2% τον Ιούλιο. Κατά μέσον όρο, έχουν υποχωρήσει μόλις 0,5% από την αρχή του έτους.

«Αναμένουμε ήπιες πτώσεις στο υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο Andrew Harvey, επικεφαλής οικονομολόγος στην Nationwide. «Η τρέχουσα πρόβλεψή μας είναι ότι η πτώση από την κορύφωση θα απέχει περίπου 6,5%», εξήγησε μιλώντας στο Bloomberg. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι συνολικά και η Nationwide αναμένουν ότι οι συνδυαστικές πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης θα επιβαρύνουν σημαντικά την αγορά κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Nationwide πραγματοποιήθηκαν 86,000 αγοραπωλησίες στον τομέα των κατοικιών τον Ιούνιο, περίπου 15% χαμηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν πριν ένα έτος και σχεδόν 10% χαμηλότερα από τα επίπεδα προ πανδημίας. Οι κατασκευαστικές έχουν μειώσει τις οικοδομικές εργασίες και αναμένουν λιγότερους αγοραστές.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ανάμεσα σε άτομα που ψάχνουν να αγοράσουν ένα νέο σπίτι, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τιμές συνέχισαν να πέφτουν και σε μηνιαία και σε ετήσια βάση τον Ιούλιο», δήλωσε ο Nicola Schutrups, εκτελεστικός διευθυντής στη βρετανική The Mortgage Hut. «Είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω πτώσεις στις τιμές κατοικιών το υπόλοιπο του 2023», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε συναπτές αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος άγγιξε υψηλά 40 ετών πέρυσι. Οι οικονομολόγοι αναμένουν κι άλλη αύξηση 0,25% μονάδων βάσης στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, η οποία θα φέρει το επιτόκιο αναφοράς στο 5,25%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Στο μεταξύ, οι traders «ποντάρουν» -σε ποσοστό 40%- για αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας βάσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λονδίνο: Διευρύνθηκε το χάσμα πλούσιων- φτωχών για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια 

Το παράδοξο των ακινήτων: Λιγότερα στεγαστικά, περισσότερες πωλήσεις

Φοιτητικά σπίτια: Αύξηση 10% στα ενοίκια – Σε ποιες περιοχές και πόλεις είναι τα φθηνότερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News