Business & Finance Παρασκευή 10/11/2023, 09:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία το τρίτο τρίμηνο

Βρετανία: Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία το τρίτο τρίμηνο

Στασιμότητα έδειξε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία μειώνουν τον κίνδυνο ύφεσης για το 2023, αλλά δείχνουν ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Το βρετανικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, έναντι προβλέψεων των οικονομολόγων για μείωση 0,1% κατά μέσο όρο. Μόνο τον Σεπτέμβριο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%.

Άλλωστε, και η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προβλέψει ένα τρίμηνο στασιμότητας, με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας να αναφέρουν ότι η οικονομία δεν θα σημειώσει καθόλου ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο, αφήνοντας την οικονομία να στηρίζεται στις καλύτερες επιδόσεις του εμπορίου.

Η βρετανική οικονομία αντιμετώπισε δυσκολίες σε πολλά μέτωπα το τρίτο τρίμηνο. Οι απεργίες στον δημόσιο τομέα έπληξαν τα σχολεία και τις υπηρεσίες υγείας, ενώ το λιανεμπόριο υπέφερε εξαιτίας του υγρού καιρού τον Ιούλιο και των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών τον Σεπτέμβριο, που οδήγησαν τους καταναλωτές να αναβάλουν την αγορά φθινοπωρινών και χειμερινών ρούχων. Κυρίως, όμως, η οικονομία επιβαρύνθηκε από τις πιέσεις του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Η εικόνα της οικονομίας δεν είναι καλή, την ώρα που ο πρωθυπουργός Rishi Sunak ετοιμάζεται για τις εκλογές που αναμένονται το επόμενο έτος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί κινδυνεύουν να χάσουν την εξουσία από το Εργατικό Κόμμα.

Η στασιμότητα της οικονομίας μπορεί να βοηθήσει να πειστούν τα μέλη της Τράπεζας της Αγγλίας ότι έχουν κάνει αρκετά στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, αφότου αύξησαν τα επιτόκια από το 0,1% στο 5,25% σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Οι traders στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια έχουν κορυφώσει, με την Τράπεζα της Αγγλίας να αναμένεται να αρχίσει να τα μειώνει από τον Αύγουστο του επόμενου έτους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το Λονδίνο ανέκτησε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης

Βρετανία: Έσπασε το πτωτικό σερί του πληθωρισμού

Ανάπτυξη 0,2% τον Αύγουστο για τη βρετανική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News