Business & Finance Πέμπτη 2/11/2023, 14:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλά 15ετίας

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλά 15ετίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη, όπως αναμενόταν, αλλά δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει πιθανότατα να παραμείνει περιοριστική για «παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 6-3 υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου της τράπεζας στο 5,25% και σε υψηλά 15ετίας, με τρία μέλη να προτιμούν άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,5%.

«Οι τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική πιθανότατα θα χρειαστεί να παραμείνει περιοριστική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα απαιτηθεί εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, οι αγορές τιμολογούσαν περίπου 89% την πιθανότητα δεύτερης συνεχόμενης διατήρησης, αφού η Τράπεζα τερμάτισε ένα σερί 14 συνεχόμενων αυξήσεων τον Σεπτέμβριο.

Από τις τελευταίες προβλέψεις της τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός έχει εξασθενήσει, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Εν τω μεταξύ, η οικονομική δραστηριότητα έχει αμβλυνθεί σημαντικά και η αγορά εργασίας έχει δείξει σημάδια χαλάρωσης.

Σημειωτέον ότι και η Fed διατήρησε την Τετάρτη τα επιτόκια αμετάβλητα και με τον πρόεδρο Jerome Powell να επιμένει ότι οι policymakers δεν συζητούν μειώσεις επιτοκίων σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, οι αγορές ερμήνευσαν τα σχόλιά του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ως ήπια, προκαλώντας σημαντική πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και άνοδο των μετοχών, η οποία επεκτάθηκε στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

To Big Bang που άλλαξε τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάρτη αλλά και τον χάρτη του Λονδίνου

Το Λονδίνο ανέκτησε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης

Βρετανία: Έσπασε το πτωτικό σερί του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News