Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 10:34
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Βρετανία: Έσπασε το πτωτικό σερί του πληθωρισμού

Βρετανία: Έσπασε το πτωτικό σερί του πληθωρισμού

Υψηλότερα από το προσδοκώμενο διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, με τις τιμές τροφίμων να υποχωρούν μεν για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, αλλά το κόστος των καυσίμων να εκτινάσσεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας για τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 6,7% έπειτα από τρεις συναπτούς μήνες επιβράδυνσης.

Θετική ένδειξη είναι η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα, με σημαντική πτώση σε βασικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και τα αυγά. Αντιθέτως, το κόστος των καυσίμων εκτινάχθηκε εξαιτίας της ανόδου του πετρελαίου, που είχε ξεκινήσει πριν την ανάφλεξη στο Μεσανατολικό.

Τελικά, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου απογοήτευσαν την αγορά, καθώς οικονομολόγοι και παράγοντες ανέμεναν περαιτέρω αποκλιμάκωση για να συνεχιστεί το σερί του προηγούμενου τριμήνου. Τώρα, η Τράπεζα της Αγγλίας καλείται να αξιολογήσει τα στοιχεία πριν την επόμενη συνεδρίαση, ενόσω ο πληθωρισμός είναι τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από τον στόχο. 

Σε κάθε περίπτωση, η Βρετανία εμφανίζει τώρα τον υψηλότερο πληθωρισμό από τις υπόλοιπες χώρες της G7, παρά τις 14 συναπτές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, που έχουν ανεβάσει το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη 0,2% τον Αύγουστο για τη βρετανική οικονομία

Βρετανία: Μένει πίσω από ΗΠΑ και Ευρωζώνη – Προβλέψεις για 2 χρόνια συρρίκνωσης

BoE: Αμετάβλητα επιτόκια μετά από σχεδόν δυο χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News