Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 09:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Μένει πίσω από ΗΠΑ και Ευρωζώνη – Προβλέψεις για 2 χρόνια συρρίκνωσης

Βρετανία: Μένει πίσω από ΗΠΑ και Ευρωζώνη – Προβλέψεις για 2 χρόνια συρρίκνωσης

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί φέτος και το 2024, σύμφωνα με έκθεση αμερικανικού think tank. Η έκθεση προειδοποιεί ότι ο επίμονος πληθωρισμός και η έλλειψη εργαζομένων θα βλάψουν τις προοπτικές ανάπτυξης παραπάνω από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Το Peterson Institute for International Economics (PIIE), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, περιμένει μια πτώση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος και  περαιτέρω μείωση κατά  0,2% το 2024. Και αυτό, την ώρα που η Ευρωζώνη και οι ΗΠΑ αναμένεται να βρεθούν σε τροχιά ανάπτυξης και για τις δύο χρονιές.

Εν αναμονή των αναθεωρημένων προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα δείχνουν ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος και μια μέτρια ανάκαμψη το 2024, ο πρόεδρος του PIIE, Adam Posen δηλώνει απαισιόδοξος για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Posen, ο οποίος συμμετείχε για τρία χρόνια στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, η Βρετανία θα μείνει πίσω ενώ οι άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτύσσονται. Και αυτό οφείλεται τόσο σε δομικές αδυναμίες της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου όσο  και στις επιπτώσεις του Brexit. Επιπλέον, η χώρα βιώνει τις συνέπειες μιας ανομοιόμορφης ανάκαμψης, από την οποία ωφελούνται τα πιο εύπορα νοικοκυριά, την ώρα που τα υπόλοιπα συνεχίζουν να επηρεάζονται από τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.

Αντίθετα, τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη τα πήγαν καλύτερα στην ανάκαμψη μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα βρίσκεται σε ύφεση όλο το επόμενο έτος, αλλά η ανάκαμψη θα επιβαρύνεται από τον υψηλότερο των προβλέψεων πληθωρισμό και ως απάντηση, η Τράπεζα της Αγγλίας θα χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο Posen, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες το επόμενο έτος θα επιβαρύνουν επίσης την οικονομική ανάπτυξη καθώς το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να καθησυχάσει τις νευρικές αγορές με μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων φόρων.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο 5,25% στη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα και οι επενδυτές δεν περιμένουν κάποια αλλαγή στην επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Όμως, ο Posen προειδοποιεί ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι προς τα πάνω, εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι περιμένει η Τράπεζα της Αγγλίας, παρά την αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το PIIE, οι ΗΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη 1,6% το επόμενο έτος. Η Ευρωζώνη προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1% το 2024, έπειτα από ρυθμούς 0,6% φέτος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

BoE: Αμετάβλητα επιτόκια μετά από σχεδόν δυο χρόνια

Απεργίες και καιρός «έριξαν» το βρετανικό ΑΕΠ – Συρρίκνωση 0,5% τον Ιούλιο

Πάνω από τις προβλέψεις η βρετανική ανάπτυξη – Άντεξε στα υψηλά επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News