Business & Finance Παρασκευή 1/09/2023, 11:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση εδώ και 14 χρόνια για τις τιμές των κατοικιών

Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση εδώ και 14 χρόνια για τις τιμές των κατοικιών

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 14 ετών σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, καθώς η κρίση ακρίβειας και η αύξηση των επιτοκίων μειώνουν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με την Nationwide Building Society, η μέση τιμή ενός σπιτιού ήταν τον Αύγουστο μειωμένη κατά 5,3% σε σχέση με τα υψηλά του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιούλιο του 2009, όταν μαινόταν η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, η τιμή του μέσου σπιτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στις 259,153 λίρες (328,020 δολάρια) και ήταν μειωμένη κατά 14.600 λίρες από τον Αύγουστο του 2022.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά έχει καλύψει περίπου την μισή από την πτώση του 10% που έχουν προβλέψει οι οικονομολόγοι, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προχωρήσει σε 14 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. Η πτώση των κατοικιών υπογραμμίζει τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Rishi Sunak εν όψει των εκλογών, οι οποίες αναμένονται το επόμενο έτος.

Η διολίσθηση των τιμών προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν συνηθίσει τις σταθερές αυξήσεις την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση της αγοράς ενδεχομένως να ενταθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Ο αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων στα επιτόκια συσσωρεύεται», σημειώνει ο Martin Beck, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του EY Item Club. Ο ίδιος περιμένει ένα «αργό ξεφούσκωμα», παρά μια απότομη διόρθωση στις τιμές των κατοικιών.

Τα στοιχεία της Nationwide Building Society έρχονται να ενισχύσουν την εικόνα μειωμένης ζήτησης που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων συνολικά. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας δείχνουν ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% τον Ιούλιο, ενώ η πλατφόρμα ακινήτων Zoopla βλέπει τις πωλήσεις να οδεύουν φέτος προς το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Οι τιμές των κατοικιών έπιασαν «ταβάνι» πέρυσι τον Αύγουστο, έπειτα από την εκτίναξη που προκάλεσε η πανδημία. Έκτοτε, έχουν μειωθεί τους 10 από τους 12 μήνες, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια πιέζουν ακόμα περισσότερα τα νοικοκυριά, την ώρα που ήδη παλεύουν με το ακριβότερο κόστος της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων καθημερινών αγαθών.

«Πιστεύουμε ότι οι τιμές των κατοικιών θα πρέπει να πέσουν λίγο περισσότερο για να ευθυγραμμιστεί η ζήτηση με την προσφορά», εκτιμά η Gabriella Dickens, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

«Η διόρθωση της αγοράς κατοικίας της Βρετανίας πρόκειται να συνεχιστεί. Ο τελευταίος δείκτης τιμών κατοικιών σε εθνικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι οι αξίες των κατοικιών μειώνονται με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό τους από το 2009 υπό το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων», σημειώνει ο Niraj Shah της Bloomberg Economics.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, ακόμη και αν το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας κορυφώσει στο 5,5%, μετά από μια ακόμη αύξηση  25 μονάδων βάσης, ένα τυπικό νοικοκυριό δύο ατόμων θα εξακολουθεί να δαπανά περίπου το 28% του εισοδήματός του για την πληρωμή του στεγαστικού δανείου του. Πρόκειται για ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της δεκαετίας του 2010, όταν διαμορφωνόταν στο 20%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μνήμες 2009 στη βρετανική αγορά κατοικίας: Πτώση 3,8% στις τιμές

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Πάνω από τις προβλέψεις η βρετανική ανάπτυξη – Άντεξε στα υψηλά επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News