Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 21:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Έρχεται καταστροφή στην αγορά στεγαστικών δανείων

Βρετανία: Έρχεται καταστροφή στην αγορά στεγαστικών δανείων

Εντείνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει περισσότερα προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών της χώρας να προειδοποιεί για μια «καταστροφή των στεγαστικών δανείων», καθώς εκατομμύρια βρίσκονται στο χείλος της αφερεγγυότητας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5%, μεγαλύτερη αύξηση απ΄ό,τι αναμενόταν. Η 13η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας ανεβάζει πλέον το επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Η αιφνιδιαστική κίνηση – η οποία έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον πληθωρισμό – θα επηρεάσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών, καθώς τα επιτόκια πολλών στεγαστικών δανείων στη Βρετανία συνδέονται άμεσα με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας. Οι ενοικιαστές, επίσης, είναι πιθανό να δουν τις πληρωμές τους να αυξάνονται καθώς οι ιδιοκτήτες που αγοράζουν προς ενοικίαση έχουν υψηλότερες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων.

Έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), κορυφαίο think tank, έδειξε ότι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας θα οδηγήσει 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία (4% των νοικοκυριών σε εθνικό επίπεδο) να στερέψουν από αποταμιεύσεις μέχρι το τέλος του έτους λόγω των υψηλότερων αποπληρωμών στεγαστικών δανείων.

Αυτό θα οδηγήσει το ποσοστό των αφερέγγυων νοικοκυριών σε σχεδόν 30% (περίπου 7,8 εκατομμύρια), δήλωσε η NIESR την περασμένη εβδομάδα, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να γίνεται αισθητός στην Ουαλία και τη βορειοανατολική Αγγλία.

«Η αύξηση των επιτοκίων στο 5% θα ωθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια στο χείλος της αφερεγγυότητας», δήλωσε ο Max Mosley, οικονομολόγος στο NIESR. «Κανένας δανειστής δεν θα περίμενε από ένα νοικοκυριό να αντέξει ένα σοκ αυτού του μεγέθους, οπότε ούτε η κυβέρνηση θα έπρεπε να το κάνει».

Πιστωτική αξιολόγηση και περίοδος χάριτος

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, συναντήθηκε την Παρασκευή με εκπροσώπους κορυφαίων τραπεζών και κατασκευαστικών εταιρειών για να συζητήσουν την ολοένα και βαθύτερη κρίση των στεγαστικών δανείων στη χώρα.

Ο Χαντ είπε την Παρασκευή ότι τρία μέτρα είχαν συμφωνηθεί με τις τράπεζες, τους ενυπόθηκους δανειστές και την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης μιας προσωρινής αλλαγής στους όρους των στεγαστικών δανείων και μια υπόσχεση ότι τα πιστωτικά σκορ των καταναλωτών δεν θα επηρεαστούν από τις συζητήσεις με τον δανειστή τους.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι για όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, οι δανειστές συμφώνησαν σε μία περίοδο χάριτος 12 μηνών προτού υπάρξει ανάκτηση χωρίς συγκατάθεση.

Η Ρέιτσελ Ριβς, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, επέκρινε αυτό που περιέγραψε ως «χαοτική προσέγγιση» της κυβέρνησης στην κρίση των στεγαστικών δανείων.

Έρχεται πολύς πόνος από τα στεγαστικά δάνεια

«Έρχεται πολύς πόνος για στεγαστικά δάνεια»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων ήταν απαραίτητη για να συνεχιστεί η μάχη ενάντια στον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 8,7% τον Μάιο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες, γεγονός που σημαίνει ότι οι τιμές καταναλωτή παραμένουν σε επίπεδο πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

“Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δύσκολο – πολλοί άνθρωποι με στεγαστικά δάνεια ή δάνεια θα ανησυχούν λογικά για το τι σημαίνει αυτό για αυτούς”, είπε ο Bailey. «Αλλά αν δεν αυξήσουμε τα επιτόκια τώρα, θα μπορούσε να είναι χειρότερα αργότερα».

Το think tank Resolution Foundation που επικεντρώνεται σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη και με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, τα προβλήματα για τους δανειολήπτες δεν έχουν τελειώσει.

H τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά που επανυποθηκεύουν το 2024 είναι έτοιμα για ετήσια αύξηση του λογαριασμού στεγαστικών δανείων περίπου κατά 3.000 στερλίνες ή και περισσότερο κατά μέσο όρο.

«Έρχεται πολύς πόνος για τα στεγαστικά δάνεια και μεγάλο μέρος του θα φθάσει ενόψει των εκλογών του 2024», είπε ο Τόρστεν Μπελ, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Resolution.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News