Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 22:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Περίοδος χάριτος 12 μηνών σε όσους δεν πληρώνουν τη δόση του στεγαστικού δανείου

Βρετανία: Περίοδος χάριτος 12 μηνών σε όσους δεν πληρώνουν τη δόση του στεγαστικού δανείου

O υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ και οι μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να δοθεί στους δανειολήπτες μία περίοδος χάριτος 12 μηνών εάν δεν πληρώσουν τη δόση των στεγαστικών δανείων τους, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την επιβάρυνση εκατομμυρίων ιδιοκτητών από την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων.

Ειδικά για όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, οι δανειστές «συμφώνησαν ότι θα υπάρξει μια ελάχιστη περίοδος 12 μηνών πριν υπάρξει ανάκτηση χωρίς συναίνεση», είπε ο Χαντ μετά από συνάντηση με τραπεζικά στελέχη.

Ο Χαντ και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ προσπαθούν να δείξουν ότι ανταποκρίνονται στις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα οικονομικά των βρετανικών νοικοκυριών. Με τον πληθωρισμό να αποδεικνύεται επίμονα υψηλός και να είναι τέσσερις φορές υψηλότερος του στόχου, η κρίση του κόστους διαβίωσης έχει καταβαραθρώσει τα ποσοστά δημοτικότητας των Τόρις και ταυτόχρονα και την ικανότητα της Συντηρητικής κυβέρνησης να ανατρέψει το διψήφιο δημοσκοπικό έλλειμμα έναντι των Εργατικών εν όψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένονται το επόμενο έτος.

Η συνάντηση στην Downing Street ανάμεσα στον Χαντ και τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων των HSBC Holdings, Barclays, NatWest Group και Lloyds Banking Group, έλαβε χώρα μια ημέρα αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 5%.

Αν και η παύση μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με τις κατασχέσεις καθώς το κόστος των στεγαστικών δανείων αυξάνεται, είναι απίθανο να έχει πολύ άμεσο αντίκτυπο, δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος από την αξίωση έως την ανάκτηση είναι ήδη περίπου 60 εβδομάδες επί του παρόντος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Επιπλέον, έγινε μία νέα συμφωνία που δίνει στους πελάτες των τραπεζών τη δυνατότητα να στραφούν σε στεγαστικό δάνειο μόνο με τόκους για έξι μήνες ή να παρατείνουν τη διάρκεια της υποθήκης τους για να μειώσουν τις μηνιαίες πληρωμές τους και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην αρχική τους συμφωνία χωρίς κυρώσεις ή επιπτώσεις στην πιστωτική τους βαθμολογία εντός τους πρώτους έξι μήνες.

Έγιναν και άλλου είδους ρυθμίσεις, όπως προληπτική και εξατομικευμένη υποστήριξη για κατόχους στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθυστερούν, έχουν ελλείψεις πληρωμών ή φοβούνται την ανάκτηση. Δεν έγινε καμία αναφορά για βοήθεια για τους ενοικιαστές, οι οποίοι ενδεχομένως να επιβαρυνθούν με μετακύλιση υψηλότερου κόστους από τους ιδιοκτήτες. 

«Η σημερινή αδύναμη ανταπόκριση της κυβέρνησης στην των στεγαστικών δανείων που η ίδια δημιούργησε δείχνει πόσο λίγο κατανοεί τι αντιμετωπίζει ο κόσμος», δήλωσε η σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς. 

Με τον Χάντ και τον Σούνακ να έχουν αποκλείσει την άμεση κυβερνητική βοήθεια, η συνάντηση της Παρασκευής ήταν πιο συμβολική παρά ουσιαστική. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι τα υπάρχοντα μέτρα είναι κατάλληλα και μέχρι στιγμής βλέπουν ελάχιστα σημάδια δυσφορίας μεταξύ των πελατών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε ξανά τα επιτόκια – Περισσότερο από το αναμενόμενο

Βρετανία: Το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1961

Βρετανία: Ξανά υψηλά ο πληθωρισμός τον Μάιο – Η επόμενη κίνηση στα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News