Business & Finance Τετάρτη 21/06/2023, 10:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ξανά υψηλά ο πληθωρισμός τον Μάιο – Η επόμενη κίνηση στα επιτόκια

Βρετανία: Ξανά υψηλά ο πληθωρισμός τον Μάιο – Η επόμενη κίνηση στα επιτόκια

Σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο παρέμεινε και τον Μάιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, με αποτέλεσμα οι traders να αυξάνουν τα στοιχήματα για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην αυριανή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,7% τον Μάιο, παραμένοντας αμετάβλητος από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης δηλαδή που αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, επιταχύνθηκε αιφνιδίως στο 7,1% από 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμενόταν ευρέως ήπια αποκλιμάκωση του βασικού δείκτη στο 8,4% και σταθερός δομικός πληθωρισμός.

Πώς θα κινηθεί η BoE

Τα νέα στοιχεία φαίνεται πως δίνουν μικρό περιθώριο ελιγμού στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία είναι πια ακόμη πιθανότερο να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για την ταχύτερη νομισματική σύσφιγξη των τελευταίων 40 ετών.

Στο μεταξύ, διαφορετική έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας καταδεικνύει ότι το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας για πρώτη φορά από το 1961, εμποδίζοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων για εξυγίανση των ισολογισμών και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Οι traders ποντάρουν πια σε άνοδο του βασικού επιτοκίου στο 6% μέχρι τον Δεκέμβριο, ένα επίπεδο το οποίο κατά πολλούς πρόκειται να οδηγήσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση. Για την αυριανή συνεδρίαση, δίνεται πιθανότητα 50% για μεγάλη επιτοκιακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ανεβάσει τα επιτόκια επί 12 συναπτές συνεδριάσεις από 0,1% το 4,5% και οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση 25 μονάδων βάσης στο 4,75% αύριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μετά το shrinkfaltion, έρχεται το drinkflation: Τα κόλπα της βιομηχανίας τροφίμων με τις τιμές

Βρετανία: Ανέκαμψε η οικονομία τον Απρίλιο – Aνάπτυξη 0,2%

Βρετανία: Σε προ πανδημίας επίπεδα η ανεργία και οι μισθοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News