Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 14:13
BUSINESS & FINANCE

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Η BoE προχώρησε σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης. Δεν αναμένει πλέον ύφεση για φέτος

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 7-2 υπέρ της αύξησης κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας από το 4,25% στο 4,5%, καθώς επανέλαβε τη δέσμευσή της να τιθασεύσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό. «Εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, τότε θα απαιτηθεί περαιτέρω περιοριστική νομισματική πολιτική», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης, κάτι που αναφερόταν και στη συνεδρίαση του Μαρτίου και είχε ερμηνευτεί ως «παράθυρο» για παύση στον κύκλο σύσφιγξης.

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 10,1% ετησίως τον Μάρτιο, λόγω των επίμονα υψηλών τμών των τροφίμων και της ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,7% όσο και τον Φεβρουάριο, δείγμα ότι είναι πιθανός ο κίνδυνος εδραίωσης των πληθωριστικών πιέσεων όπως ανησυχεί η Τράπεζα.

Ωστόσο, στη συνοδευτική της έκθεση, η Επιτροπή αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, καθώς όπως αναφέρει δεν αναμένει ύφεση για φέτος.

Η οικονομία έχει δείξει μέχρι στιγμής εκπληκτική ανθεκτικότητα κόντρα σε μιας ευρέως αναμενόμενη ύφεση, λόγω της πτώσης του ενεργειακού κόστους και της δημοσιονομικής ώθησης που ανακοινώθηκε στον εαρινό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Παράλληλα, αναθεωρεί και τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, καθώς αναμένει ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει πέσει στο 5,1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,9%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News