Business & Finance Τετάρτη 19/04/2023, 10:30
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Κολλημένος πάνω από το 10% ο πληθωρισμός

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% σε σχέση με πέρσι, έναντι προβλέψεων για επιβράδυνση στο 9,8%

Βρετανία: Κολλημένος πάνω από το 10% ο πληθωρισμός

Επίμονα υψηλός σε διψήφιο νούμερο παραμένει ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο, γεγονός που αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη και καθιστά πολύ πιθανό το ενδεχόμενο για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, εξαιτίας της μεγαλύτερης αύξησης των τιμών στα τρόφιμα εδώ και 4 δεκαετίες, έναντι προβλέψεων για επιβράδυνση στο 9,8% από το 10,4% του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις μεταβλητές τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια -αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση- μένοντας αμετάβλητος από τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε στο 6,6%, ενώ στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά οι τιμές αυξήθηκαν κατά 19,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1977.

Βρετανία: Κολλημένος πάνω από το 10% ο πληθωρισμός-1

Οι traders στοιχηματίζουν πλέον σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, προβλέπουν κορύφωση των επιτοκίων στο 5% τον Σεπτέμβριο από το 4.25% που βρίσκεται τώρα. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής με επικεφαλής τον Andrew Bailey είχαν επισημάνει ότι μια παύση στις αυξήσεις ήταν δυνατή εάν οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρήσουν, αλλά τα σημερινά στοιχεία δείχνει ότι οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεγαλύτερη δυναμική από ό,τι στις ΗΠΑ ή στην ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία είναι πιο επίμονος σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχωρεί τους τελευταίους μήνες. Στις ΗΠΑ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5% τον Μάρτιο, σημειώνοντας την πιο αργή αύξηση εδώ και δύο χρόνια. Στην ευρωζώνη, ο ΔΤΚ υποχώρησε στο 6,9%, στη χαμηλότερη τιμή του από τον Φεβρουάριο του 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πανάκριβη η πίτσα στην Ιταλία: Άλμα 27% στην τιμή του ελαιόλαδου

Βρετανία: Ανησυχία από την απροσδόκητη αύξηση μισθών

Βρετανία: Οι μισοί πολίτες δεν θέλουν να χρηματοδοτηθεί από το κράτος η τελετή στέψης του Καρόλου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News