Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 09:53
Β' ΤΡΙΜΗΝΟ

Πάνω από τις προβλέψεις η βρετανική ανάπτυξη – Άντεξε στα υψηλά επιτόκια

Πάνω από τις προβλέψεις η βρετανική ανάπτυξη – Άντεξε στα υψηλά επιτόκια

Τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο κατέγραψε η βρετανική οικονομία το β’ τρίμηνο, καταδεικνύοντας ανθεκτικότητα παρά τη συνεχή αύξηση του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το α’ τρίμηνο του 2022. Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεπε συρρίκνωση 0,1%. Ωστόσο, τον Ιούνιο συγκεκριμένα σημειώθηκε ανάπτυξη 0,5%, υπερδιπλάσια του 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ώθηση έδωσαν οι τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών, οι οποίοι αμφότεροι είχαν υψηλότερες επιδόσεις από το προσδοκώμενο τον Ιούνιο, ανακάμπτοντας από τον Μάιο, όταν η επιπλέον αργία για τη στέψη του Καρόλου επιβάρυνε την οικονομία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση για την ανάπτυξη, η βρετανική λίρα εκτινάχθηκε.

Οι καταναλωτικές δαπάνες το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 0,7%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις αναρριχήθηκαν κατά 3,4%, ακολουθώντας αντίστοιχο ρυθμό με το α’ τρίμηνο. Υπήρχε επίσης σημαντική αύξηση στις κρατικές δαπάνες.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία είναι η μόνη ώρα της G7 που δεν έχει ακόμα ανακάμψει από την πανδημία, με την ανάπτυξη να εξακολουθεί να υπολείπεται της αντίστοιχης που είχε σημειωθεί στο τέλος του 2019.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Βρετανία: Μεγαλύτερη των προβλέψεων πτώση του πληθωρισμού στο 7,9%

Βρετανία: Η οικονομία μένει πίσω σε σχέση με την Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News