Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 20:06
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα αποφάσεων για την ΕΚΤ: Τα δύο στοιχεία που κλειδώνουν την επόμενη κίνηση στα επιτόκια

Ώρα αποφάσεων για την ΕΚΤ: Τα δύο στοιχεία που κλειδώνουν την επόμενη κίνηση στα επιτόκια

«Στο αέρα» βρίσκεται ακόμη η απόφαση της ΕΚΤ για το πόσο περισσότερο θα αυξήσει το κόστος δανεισμού, καθώς οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν στενά δύο οικονομικά στοιχεία, τα οποία θα δημοσιευθούν αύριο, μόλις μια ημέρα πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης.

Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης θα δημοσιευθεί η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, η οποία και θα δώσει μια πρώτη εικόνα σχετικά με το αποτύπωμα της τραπεζικής αναταραχής του Μαρτίου στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Μια ώρα αργότερα, η Eurostat θα δημοσιεύσει τον πληθωρισμό Απριλίου, όπου οι αναλυτές αναμένουν άνοδο στον βασικό δείκτη, αλλά αποκλιμάκωση στον δομικό πληθωρισμό, στον οποίο και δίνεται μεγαλύτερη προσοχή αυτή την περίοδο. 

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ φαίνεται να συμφωνούν ότι το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο ανέρχεται επί του παρόντος στο 3%, πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω σε βάθος χρόνου, προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Σε αντίθεση όμως με προηγούμενες συνεδριάσεις, όταν πολλοί αξιωματούχοι είχαν προ πολλού εκφράσει τη θέση τους, τα οικονομικά στοιχεία στοιχεία αυτής της εβδομάδας -συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Fed την Τετάρτη- αφήνουν αυτή τη στιγμή «στον αέρα» τις δύο επιλογές, αύξηση 25 ή 50 μονάδων βάσης.

Τα στοιχεία ανάπτυξης και πληθωρισμού δεν βοήθησαν

Κι αυτό εν μέρει διότι άλλα οικονομικά στοιχεία δεν έδωσαν ξεκάθαρη κατεύθυνση στην ΕΚΤ. Ενδεικτικά, η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε μεν ανθεκτική μέσα στον χειμώνα, αλλά υπήρχε άνιση ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών. Όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ αποφεύχθηκε η ύφεση λόγω της ανάπτυξης σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, η Γερμανία παρέμεινε στάσιμη. Αντίστοιχα και στο πεδίο του πληθωρισμού, η Γαλλία και η Ισπανία είδαν πρόσφατα αύξηση στις τιμές, ενώ η Γερμανία κατέγραψε απροσδόκητη επιβράδυνση.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι θέλουν να δουν τυχόν επίπτωση της τραπεζικής αναστάτωσης του Μαρτίου στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο και ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΚΤ σε μικρότερη αύξηση επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν παράγοντες ανησυχίας που ασκούν πίεση για μεγαλύτερη αύξηση. Ειδικότερα, ενώ ο βασικός δείκτης πληθωρισμού δείχνει αποκλιμάκωση, τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών διευρύνονται και οι μισθοί αυξάνονται.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Fed και ΕΚΤ σε σταυροδρόμι – Τα λάθη του παρελθόντος που τις στοιχειώνουν

ΔΝΤ προς ΕΚΤ: Προσοχή με τα επιτόκια – Κίνδυνος ανεξέλεγκτης πτώσης των ακινήτων

ΕΚΤ: Οι προβλέψεις για τα επιτόκια – Κινδυνεύει από ένα λάθος πολιτικής;

Ευρωζώνη: Οριακή ανάπτυξη 0,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News