Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 10:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απεργίες και καιρός «έριξαν» το βρετανικό ΑΕΠ – Συρρίκνωση 0,5% τον Ιούλιο

Απεργίες και καιρός «έριξαν» το βρετανικό ΑΕΠ – Συρρίκνωση 0,5% τον Ιούλιο

Συρρικνώθηκε τον Ιούλιο η βρετανική οικονομία και μάλιστα με απροσδόκητα ταχύ ρυθμό, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία και σχολεία, καθώς και η υψηλή βροχόπτωση, επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων. Στο τρίμηνο μέχρι το τέλος Ιουλίου η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2%. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η λίρα έχασε περίπου ένα τρίτο του σεντ έναντι του δολαρίου, καθώς τα στοιχεία κατέδειξαν επιβράδυνση σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, δηλαδή υπηρεσίες, μεταποίηση και κατασκευές. Τα σημάδια αδυναμίας της οικονομίας πληθαίνουν, ενδεχομένως περισσότερο απ’ όσο σκόπευε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας.

Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν ταχύτερη αύξηση της ανεργίας από ό,τι περίμενε η κεντρική τράπεζα, αν και έχει εκφράσει επανειλημμένως ότι ο πληθωρισμός τρέφεται από την ισχυρή αύξηση των μισθών. «Η ταχύτητα της επιβράδυνσης ενδέχεται να δείχνει ότι έρχεται μια ύφεση. Σε κάθε περίπτωση, καταδεικνύει ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και ο επίμονος πληθωρισμός έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην οικονομία», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Neil Birrell της Premier Miton. Άλλοι αναλυτές διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία ενός μήνα δεν αρκούν για να δείξουν αξιοσημείωτη διολίσθηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ο τομέας της υγείας ήταν καταλύτης για τη συρρίκνωση του 0,5% στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς οι απεργίες των γιατρών οδήγησαν σε περίπου 200.000 ακυρώσεις ραντεβού. Τον Ιούλιο σημειώθηκαν επίσης απεργίες και σε σχολεία. Τέλος, τον Ιούλιο υπήρξαν ασυνήθιστα πολλές βροχές στη χώρα, οι οποίες επιβάρυναν τον κλάδο του λιανεμπορίου και τις κατασκευές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Μ.Βρετανία: Αυξήσεις-ρεκόρ για τους εργαζόμενους

Βρετανία: Απεργία γιατρών με αίτημα καλύτερους μισθούς

Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση εδώ και 14 χρόνια για τις τιμές των κατοικιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News