Business & Finance Τετάρτη 16/08/2023, 09:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Φρέναρε στο 6,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Αμετάβλητος παρέμεινε ο δομικός πληθωρισμός

Βρετανία: Φρέναρε στο 6,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για νέα αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,8% τον Ιούλιο, υποχωρώντας από το 7,9% του περασμένου μήνα, σύμφωνα με την εθνική αρχή στατιστικών δεδομένων. Ωστόσο, ήταν υψηλότερος από τις προβλέψεις που τον τοποθετούσαν στο 6,7%, σύμφωνα με το Bloomberg. Πρόκειται μάλιστα για την πέμπτη φορά σε έξι μήνες που τα στοιχεία εκπλήσσουν δυσάρεστα τους αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο.

Βρετανία: Φρέναρε στο 6,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο-1

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και τις τιμές ενέργειας, παρέμεινε στο 6,9% τον Ιούλιο αντί να υποχωρήσει όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και τροφίμων βοήθησε στην πρώτηση του δείκτη, ενώ αύξηση κατέγραψαν οι μεταφορές.

Σε συνδυασμό με την αύξηση ρεκόρ στους μισθούς που αναφέρθηκε την Τρίτη, oι traders ποντάρουν πλέον σε νέα αύξηση επιτοκίων από τη BoE κατά ένα τέταρτο της μονάδας ή και περισσότερο τον επόμενο μήνα.

Η λίρα διεύρυνε τα κέρδη της μετά την ανακοίνωση, σημειώνοντας άνοδο 0,2% στα 1,2731 δολάρια.

Βρετανία: Φρέναρε στο 6,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο-2

Η Βρετανία έχει υποστεί το χειρότερο πληθωριστικό σοκ μεταξύ των G7 από την έναρξη της πανδημίας μετά από μια ενεργειακή κρίση που έπληξε όλη την Ευρώπη και τα επίπεδα των ΗΠΑ που εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι κυμαίνεται στο 5,3% στην Ευρωζώνη, στο 3,2% στις ΗΠΑ και στο 3,3% στην Ιαπωνία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από τις προβλέψεις η βρετανική ανάπτυξη – Άντεξε στα υψηλά επιτόκια

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News