Business & Finance Τρίτη 17/10/2023, 10:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές – Πρώτη φορά από το 2021

Βρετανία: Οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές – Πρώτη φορά από το 2021

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ο μέσος μισθός στη Βρετανία αυξήθηκε με ρυθμό ταχύτερο από τον πληθωρισμό. Πρόκειται για μία θετική ένδειξη ότι οι οικονομικές πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά άρχισαν να περιορίζονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ο μέσος μισθός στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 7,8% μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Παρότι πρόκειται για ήπια επιβράδυνση σε σχέση με τον ρυθμό-ρεκόρ του 7,9% που είχε καταγραφεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε αυτό το ιστορικό υψηλό. Επίσης, είναι ταχύτερο από τον πληθωρισμό για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021.

Ωστόσο, πρόκειται για αύξηση των μέσων αποδοχών, το οποίο σημαίνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις δεν μειώνονται για όλους. Μεγαλύτερες αυξήσεις στις ετήσιες αποδοχές είδαν όσοι απασχολούνται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της μεταποίησης.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται, με 6,7% τον Αύγουστο, παραμένοντας όμως πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη θα δημοσιευτούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία παρακολουθούν στενά οι οικονομολόγοι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη 0,2% τον Αύγουστο για τη βρετανική οικονομία

Βρετανία: Μένει πίσω από ΗΠΑ και Ευρωζώνη – Προβλέψεις για 2 χρόνια συρρίκνωσης

Αναρρωτικές λόγω στρες παίρνουν οι εργαζόμενοι – Σε υψηλό δεκαετίας οι άδειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News