Business & Finance Παρασκευή 27/01/2023, 13:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέλετε αύξηση; Ελάτε πέντε μέρες στο γραφείο λένε οι Βρετανοί

Θέλετε αύξηση; Ελάτε πέντε μέρες στο γραφείο λένε οι Βρετανοί

Υψηλότεροι μισθοί προσφέρονται σε όσους υπαλλήλους οφείλουν να έχουν πενθήμερη παρουσία στον εργασιακό χώρο στη Βρετανία λόγω της μεγάλης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο James Reed, πρόεδρος της εταιρείας στελέχωσης Reed, οι εργοδότες υποχρεώνονται να αυξήσουν τους μισθούς σε κλάδους όπου υπάρχει μικρή ευελιξία τηλεργασίας, όπως για παράδειγμα στη φιλοξενία, τη μεταποίηση και την υγεία.

«Οι μισθοί εργαζομένων από τους οποίους απαιτείται φυσική παρουσία στον επαγγελματικό χώρο για πέντε ή περισσότερες ημέρες έχουν ανέβει σημαντικά», δήλωσε ο Reed και συμπλήρωσε: «Οι εργοδότες οφείλουν να πληρώσουν περισσότερα για να τους πείσουν να το κάνουν».

Πρόκειται για ένδειξη της δυσκολίας εύρεσης, αλλά και διατήρησης των εργαζομένων, αφότου τουλάχιστον 600.000 άτομα βγήκαν εκτός του ενεργού εργατικού δυναμικού κατά την περίοδο της πανδημίας στη Βρετανία. Παράλληλα, αφενός επειδή η βρετανική οικονομία οδεύει προς ύφεση, αφετέρου λόγω της έλλειψης εργαζομένων, οι μισθοί στη χώρα ανεβαίνουν με ρυθμό που πλησιάζει επίπεδο ρεκόρ. 

Πρόκειται εν μέρει για αποτέλεσμα του Brexit, που οδήγησε σε μείωση της εισροής μεταναστών, οι οποίοι σύμφωνα με το Bloomberg κάλυπταν αρκετές θέσεις χαμηλών δεξιοτήτων. Επίσης, η πανδημία έδωσε ώθηση στην τηλεργασία.

Οι τομείς με το μεγαλύτερο πρόβλημα

Οξύτερο είναι το πρόβλημα στο εθνικό σύστημα υγείας, στον τομέα της φιλοξενίας και του catering, όπου οι μισθοί ανέκαθεν ανέβαιναν με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με άλλους τομείς, ενώ είναι αδύνατη η επιλογή της τηλεργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Reed, παρότι οι μισθοί έχουν ανέβει 6,8% κατά μέσο όρο στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, οι προτεινόμενοι μισθοί στον κλάδο της υγείας και της ιατρικής έχουν αυξηθεί κατά 12,9% σε ετήσια βάση, κατά 10,6% στη φιλοξενία και το catering και κατά 14,6% στη βιομηχανία.

Η μείωση του εργατικού δυναμικού στη Βρετανία σημαίνει ότι όσοι αναζητούν δουλειά ενδέχεται να επιλέξουν θέσεις, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και προνόμια. «Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι και άλλες απαιτήσεις γύρω από την ευελιξία και τα σχετικά προνόμια. Ένας από τους πελάτες μας είπε ότι ένας υποψήφιος ζητούσε ένα ρεπό ανά μήνα πλέον της άδειάς του. Γελούσαν, οπότε ίσως ο υποψήφιος να μην πήρε τη δουλειά, αλλά σε αυτή την αγορά εργασίας δεν μπορείς να ξέρεις», εξήγησε στο Bloomberg η Liz Martin οικονομολόγος στην HSBC.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Γυρίστε στο γραφείο έχουμε φθηνό φαγητό»: Το δόλωμα που βάζουν οι εργοδότες

Ένας στους τρεις Βρετανούς δυσκολεύεται να βρει 20 επιπλέον λίρες

Τρία χρόνια Brexit: Ενα διαζύγιο που συνεχίζει να πληγώνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News