Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 07:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναρρωτικές λόγω στρες παίρνουν οι εργαζόμενοι – Σε υψηλό δεκαετίας οι άδειες

Αναρρωτικές λόγω στρες παίρνουν οι εργαζόμενοι – Σε υψηλό δεκαετίας οι άδειες

Σχεδόν οκτώ στους δέκα εργαζομένους στη Βρετανία, το 76%, πήραν αναρρωτική άδεια μέσα στο 2022 εξαιτίας αυξημένου στρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδειών στη χώρα να εκτιναχθεί σε υψηλό δεκαετίας.

Στην αύξηση συνέβαλαν σε μικρότερο βαθμό τα περιστατικά Covid-19 και long Covid, ενώ πολλοί παραδέχθηκαν πως πήραν αναρρωτική λόγω του άγχους που προκαλεί το ανεβασμένο κόστος διαβίωσης, σύμφωνα με έρευνα του Chartered Institute of Personnel & Development (CIPD).

«Εξωτερικοί παράγοντες όπως η πανδημία της Covid-19 και η κρίση στο κόστος διαβίωσης έχουν επηρεάσει σημαντικά την ψυχοσωματική κατάσταση πολλών ανθρώπων», σχολίασε η Rachel Suff, σύμβουλος στο CIPD.

Η έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των σύγχρονων προβλημάτων στην ψυχική υγεία των εργαζομένων και κατά συνέπεια στην ορθή λειτουργία των επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από την έρευνα σε 918 φορείς με συνολικά 6,5 εκατ. εργαζομένους, πέρυσι δηλώθηκαν κατά μέσον όρο 7,8 αναρρωτικές, ενώ πριν την πανδημία, το 2019, ο αριθμός έφτανε τις 5,8 ημέρες. Πρόκειται μάλιστα για τον υψηλότερο αριθμό αναρρωτικών που έχει δηλωθεί στη χώρα από το 2010.

Λόγοι πίσω από τις αναρρωτικές

Κύριος παράγοντας πίσω από τις άδειες μεγάλου χρονικού διαστήματος ήταν η επιδείνωση της ψυχικής υγείας, με το 63% των ερωτηθέντων να το κατατάσσει ως κορυφαίο λόγο. Οι αναρρωτικές μικρού διαστήματος αποδόθηκαν ιδίως σε ήπιες αρρώστιες, αν και το 43% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι πήρε λίγες άδειες λόγω βεβαρημένης ψυχικής κατάστασης.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, το 50% επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν περιστατικά long Covid το τελευταίο δωδεκάμηνο, έναντι 46% το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Το 37% των εργοδοτών εκτίμησε ότι ο Covid-19 εξακολουθεί να είναι σημαντική αιτία αδειών για μικρό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, «τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να κρύβουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, αφενός διότι λίγοι είναι οι εργαζόμενοι που δηλώνουν πως είναι άρρωστοι με Covid, αφετέρου το ένα πέμπτο των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν οι υφιστάμενοί τους είχαν συμπτώματα long Covid.

Πλέον, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στη Βρετανία απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο ή και δυνατότητα τηλεργασίας, λόγω των αυξημένων προσωπικών υποχρεώσεων, της ανόδου στο κόστος διαβίωσης και του στρες. Οι εργοδότες έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται σε αυτά τα αιτήματα εξαιτίας της δυσκολίας στην εύρεση ταλέντων με εξειδικευμένες δεξιότητες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ο «χάρτης» των εργαζόμενων: Αδιάφοροι οι Ευρωπαίοι – Στρεσαρισμένοι οι Έλληνες

Πάρτε όση άδεια θέλετε: Ποια εταιρεία-κολοσσός υιοθετεί την πολιτική

Δουλειά: 8 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν ταλέντα – Τι δεξιότητες ψάχνουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News