Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 15:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ποια κίνητρα προσφέρουν οι επιχειρήσεις στις γυναίκες εργαζόμενες

Βρετανία: Ποια κίνητρα προσφέρουν οι επιχειρήσεις στις γυναίκες εργαζόμενες

Σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας σε μια περίοδο εκτεταμένων ελλείψεων εργαζομένων, οι βρετανικές επιχειρήσεις, προσφέρουν μία σειρά από κίνητρα στις γυναίκες, όπως άδεια για εμμηνόπαυση και αποβολή. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι οι αγγελίες για θέσεις εργασίας που προσφέρουν ειδική άδεια σε περίπτωση αποβολής αυξήθηκαν τον Μάρτιο, σχεδόν κατά 3.000%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι αγγελίες που αναφέρουν κίνητρα που έχουν να κάνουν με τη γονιμότητα στις εργαζόμενες, όπως η κατάψυξη ωαρίων και η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξήθηκαν πάνω από 700%, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται στο Bloomberg από την ιστοσελίδα εργασίας Adzuna. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα στελέχη ποντάρουν στην είσοδο περισσότερων γυναικών στο εργατικό δυναμικό, γεγονός που βασίζεται και σε επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας με ταχύτερο ρυθμό από τους άνδρες. 

Να σημειωθεί ότι τα επίπεδα οικονομικής αδράνειας –αυτών που είναι εκτός εργασίας και δεν αναζητούν δουλειά– έχουν ανέβει για τους άνδρες και μειώθηκαν για τις γυναίκες εργαζόμενες.

«Βλέπουμε μια πιο σφιχτή αγορά εργασίας», δήλωσε ο Duncan Brown, κύριος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μελετών Απασχόλησης. «Σε αυτό το πλαίσιο, το να μην έχεις πρόσβαση στο πλήρες δυναμικό της αγοράς εργασίας -όπως με το να μην συνεχίζουν γυναίκες εργαζόμενες επειδή κάνουν παιδιά- δεν είναι έξυπνη στρατηγική».

Υπάρχουν 173.000 λιγότερα άτομα σε ηλικία εργασίας στο εργατικό δυναμικό από ό,τι πριν από την πανδημία, καθιστώντας τη Βρετανία τη μόνη οικονομία των G7 που δεν έχει ανακάμψει στα προ της Covid-19 επίπεδα. 

Οι σημερινοί εργαζόμενοι αξιολογούν πιο προσεκτικά τις προτάσεις του εργοδότη τους μετά την πανδημία, σύμφωνα με τη Mairéad Nayager, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού στη Haleon, η οποία πρόσθεσε ότι έχει επωφεληθεί προσωπικά από τις νέες πολιτικές, ως μητέρα δύο παιδιών κάτω των πέντε ετών.

«Βλέπουμε ότι οι πολιτικές που στοχεύουν στην υποστήριξη των γυναικών διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας μας να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε ταλέντα, κάτι που είναι τόσο σημαντικό για τη διατήρηση ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος», τόνισε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πού θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Οι τρεις κλάδοι με τις μεγαλύτερες προοπτικές

Αυτές είναι οι ανησυχίες των νέων στην αγορά εργασίας

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News