Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 12:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: 15 χρόνια στασιμότητας αφήνουν τα νοικοκυριά σχεδόν 10.000 ευρώ φτωχότερα

Βρετανία: 15 χρόνια στασιμότητας αφήνουν τα νοικοκυριά σχεδόν 10.000 ευρώ φτωχότερα

Έπειτα από 15 χρόνια οικονομικής στασιμότητας, το μέσο βρετανικό νοικοκυριό είναι πλέον κατά 8.300 στερλίνες (σχεδόν 9.700 ευρώ) φτωχότερο από εκείνα σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, διαπιστώνει μία μεγάλη μελέτη για την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.

Η 300 σελίδων έρευνα του Resolution Foundation και του Centre for Economic Performance στο London School of Economics, συνοδεύεται από προτάσεις για να βγει η βρετανική οικονομία από το τέλμα, να ενισχυθούν η ανάπτυξη και το επίπεδο διαβίωσης και να μειωθούν οι οικονομικές ανισότητες.

Η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει να διαμορφωθεί η ατζέντα μιας κυβέρνησης των Εργατικών, υπό τον επικεφαλής τους, Keir Starmer, εφόσον το κόμμα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Οι ερευνητές προτείνουν ριζικά μέτρα για την τόνωση της παραγωγικότητας μέσω της μείωσης του χάσματος πλούτου μεταξύ των βρετανικών πόλεων, της προώθησης των εξαγωγών υπηρεσιών και της αύξησης των κρατικών επενδύσεων.

Βρετανία: 15 χρόνια στασιμότητας αφήνουν τα νοικοκυριά σχεδόν 10.000 ευρώ φτωχότερα-1

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βιώσει τώρα 15 χρόνια πτώσης, με την παραγωγικότητα να εμφανίζει τη μισή αύξηση από ό,τι καταγράφηκε σε άλλες ανεπτυγμένες  οικονομίες», αναφέρει η μελέτη.

Το έργο είναι «τεράστιο αλλά όχι ανυπέρβλητο», αναφέρει το Resolution Foundation, καθώς εάν η Βρετανία κλείσει το χάσμα στο μέσο εισόδημα και στις οικονομικές ανισότητες έναντι της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, «το μέσο νοικοκυριό θα είναι 25% -κατά 8.300 λίρες- πλουσιότερο, με το όφελος για τα πιο φτωχά νοικοκυριά στο 37%».

Οι οικονομικές επιδόσεις της Βρετανίας έχουν μείνει πίσω μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, με την ανάπτυξη να επιβραδύνει και την παραγωγικότητα να είναι ιδιαίτερα αδύναμη σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης «δεν είναι σοβαρά», αναφέρει το Resolution, μόλις λίγες ημέρες αφότου ο υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt ανακοίνωσε μειώσεις φόρων κατά 20 δισ. στερλίνες, αλλά προειδοποίησε για μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες.

Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak έχει θέσει στο επίκεντρο της ατζέντας της κυβέρνησής του την ενίσχυση της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι τα σχέδια των Εργατικών θα απειλούσαν την πρόοδο που έχει γίνει.

«Γυρίσαμε σελίδα. Έχουμε ενισχύσει την οικονομία και τώρα στοχεύουμε στον έλεγχο των δαπανών και της πρόνοιας, ώστε να μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους. Το κόμμα των Εργατικών θέλει να δανειστεί 28 δισ.  στερλίνες τον χρόνο. Αυτό απλά θα ενισχύσει τον πληθωρισμό», είπε ο Sunak από το Ντουμπάι, όπου βρίσκεται για την Σύνοδο COP28 για το κλίμα.

Σύμφωνα με το Resolution, απαιτείται μια νέα οικονομική στρατηγική και οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι  ειλικρινείς για τις επιπτώσεις. Το think tank ζητά περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδότηση για κρατικές υπηρεσίες, αλλά λέει ότι οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν.

Για την ώρα, η στρατηγική που ακολουθείται έχει αφήσει την οικονομία να βαλτώνει και τους εργαζόμενους να γίνονται φτωχότεροι σε πραγματικούς όρους, καθώς η παραγωγικότητα μένει πίσω σε σχέση με άλλες συγκρίσιμες χώρες.

Ως αποτέλεσμα, οι μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι, κάτι που κοστίζει στον μέσο εργαζόμενο 10.700 λίρες τον χρόνο σε χαμένες αυξήσεις, διαπιστώνει η έκθεση. Μάλιστα, 9 εκατ. νέοι εργαζόμενοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ σε μία οικονομία με συνεχείς αυξήσεις στους μισθούς.

Μελέτη των οικονομολόγων του Bloomberg, Dan Hanson και Ana Andrade, διαπίστωσε ότι η ωριαία παραγωγικότητα της εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 24% χαμηλότερη από εκεί όπου θα βρισκόταν εάν είχε συνεχιστεί η τάση που επικρατούσε πριν από την χρηματοοικονομική κρίση. Η απουσία επενδύσεων, η χαμηλή καινοτομία και η επιβράδυνση στην υιοθέτηση νέων ιδεών ευθύνονται για το χάσμα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Στο μισό έπεσε ο πληθωρισμός – Χαμηλά δύο ετών

Ακρίβεια: Κόβουν τις χριστουγεννιάτικες δαπάνες οι Βρετανοί

Βρετανία: Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία το τρίτο τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News