Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 11:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: «Αναπόφευκτη» συρρίκνωση της οικονομίας τον Οκτώβριο

Βρετανία: «Αναπόφευκτη» συρρίκνωση της οικονομίας τον Οκτώβριο

Περισσότερο από το προσδοκώμενο, κατά -0,3%, συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο η βρετανική οικονομία, καθώς αφενός ο αντίκτυπος των επιτοκίων δανεισμού φάνηκε στην πραγματική οικονομία, αφετέρου οι θερμοκρασίες έπεσαν αισθητά στη χώρα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώνονται ως αποτέλεσμα της νομισματικής σύσφιγξης, ενώ το λιανεμπόριο και ο τουρισμός επιβαρύνθηκαν σημαντικά λόγω της καταιγίδας Babet που χτύπησε τη Βρετανία.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jeremy Hunt, σχολίασε πως η επιβράδυνση ήταν αναπόφευκτη. «ενόσω τα επιτόκια κάνουν τη δουλειά τους, ρίχνοντας τον πληθωρισμό». Σημειώνεται πως αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας για τα επόμενα βήματα στη νομισματική πολιτική. Οι traders πάντως «ποντάρουν» πως η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, η βρετανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου. Μεγαλύτερο «βαρίδι» αποτέλεσε ο τομέας των υπηρεσιών, με συρρίκνωση στους κλάδους πληροφορικής, νομικών υπηρεσιών και παραγωγής ταινιών.

«Αυτά ενισχύθηκαν από μία ευρεία πτώση στη μεταποίηση και τις κατασκευές, που υποχώρησαν εν μέρει λόγω κακού καιρού, όπως οι ισχυροί άνεμοι και οι πλημμύρες που είδαμε κατά τη διάρκεια της καταιγίδας Babet», δήλωσε ο Darren Morgan, υψηλόβαθμο στέλεχος της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας.

moneryeview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Αρακάς αντί avocado toast για τους Βρετανούς λόγω ακρίβειας

Βρετανία: 15 χρόνια στασιμότητας αφήνουν τα νοικοκυριά σχεδόν 10.000 ευρώ φτωχότερα

Αλλάζει η αγορά super prime ακινήτων του Λονδίνου: Στο ενοίκιο στρέφονται οι βαθύπλουτοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News