Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 11:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσκόπηση Bloomberg: Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων βλέπουν φέτος οι οικονομολόγοι

Δημοσκόπηση Bloomberg: Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων βλέπουν φέτος οι οικονομολόγοι

Σε τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού αναμένεται να προχωρήσει φέτος η ΕΚΤ, όσο οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται ταχύτερα από το προσδοκώμενο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg ανάμεσα σε οικονομολόγους. 

Οι μειώσεις αυτές, κατά 25 μονάδες βάσης εκάστη, προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο και να συνεχίσουν τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%. Παρότι το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα, εξακολουθεί να είναι πιο συντηρητικό σε σχέση με τις έξι μειώσεις στις οποίες ποντάρουν οι αγορές από τον Απρίλιο.

Τώρα, πάντως, η ΕΚΤ βρίσκεται σε φάση «αναμονής», όσο εμφανίζονται τα αποτελέσματα των δέκα συναπτών επιτοκιακών αυξήσεων, που ξεκίνησαν στα μέσα του 2022. Οι αρμόδιοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής εστιάζουν ιδίως στις εξελίξεις στην ανάπτυξη των μισθών το πρώτο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι η άνοδος του κόστους εργασίας δεν θα επιβραδύνει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν πλέον ταχύτερη επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,3% το 2024, ενώ στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου προέβλεπαν ότι θα φτάσει στο 2,6%. Πάντως, συνεχίζουν να «βλέπουν» ότι η πορεία αυτή θα είναι ταραχώδης, προτού ο πληθωρισμός φτάσει στο 2,1% το 2024.

Το ίδιο προειδοποιούν και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν επισημάνει επανειλημμένως ότι ο πληθωρισμός δεν θα συνεχίσει να υποχωρεί με ρυθμό αντίστοιχο του 2023, εν μέρει διότι οι κυβερνήσεις αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας.

Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω φέτος, προτού ανακάμψει ελαφρώς το 2025, παραμένοντας σε κάθε περίπτωση στο 2,2%, δηλαδή υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ.

Την πιθανή συρρίκνωση του δεύτερου εξαμήνου του 2023 αναμένεται να ακολουθήσει σταδιακή ανάκαμψη, η οποία ίσως επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Bloomberg. Οι αναπτυξιακές προοπτικές διατηρήθηκαν σταθερές για το 2024 και αυξήθηκαν κατά 0,1% για το 2025.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ph. Lane: Μια βεβιασμένη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική

Lagarde: Μειώσεις επιτοκίων όταν βεβαιωθούμε για τον πληθωρισμό – Η προσοχή στους μισθούς

De Guindos: Δυσκολίες και το 2024 για την οικονομία της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News