Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 11:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωριστικό άλμα στην Τουρκία – Νέα πρόκληση για την κεντρική τράπεζα

Πληθωριστικό άλμα στην Τουρκία – Νέα πρόκληση για την κεντρική τράπεζα

Στο 64,86% εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία εν μέρει λόγω της σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού και των νέων φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο (6,7%) από τον περασμένο Αύγουστο, καθώς στο μεταξύ η επιθετική νομισματική σύσφιγξη της κεντρικής τράπεζας οδήγησε σε πέντε συναπτούς μήνες επιβράδυνσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός στη χώρα ενισχύθηκε από 64,77% τον Δεκέμβριο κοντά στο 65% σε ετησιοποιημένη βάση, με μεγαλύτερη άνοδο στον κλάδο της υγείας (17,7%), καθώς και των ξενοδοχείων και της εστίασης (12%). Οι οικονομολόγοι αποδίδουν το άλμα του Ιανουαρίου στον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξήθηκε στις 17.002 τουρκικές λίρες (ή 556,5 δολάρια), δηλαδή στο διπλάσιο από τον Ιανουάριο του 2023.

Πάντως, η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία έχει δηλώσει ότι ο κύκλος σύσφιγξης έχει κλείσει, καλείται να επανεξετάσει την πορεία της και μάλιστα σε μία εξαιρετικά αβέβαιη περίοδο, καθώς η επικεφαλής Hafize Gaye Erkan παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά της το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Η Erkan, η οποία έχει περάσει από εταιρείες της Wall Street, αποτέλεσε σύμβολο της «στροφής» της Τουρκίας προς την ορθή -κατά τη θεωρία και την πρακτική- νομισματική πολιτική.

Τη θέση της πήρε τώρα ο αντιπρόεδρος, Fatih Karahan, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι «έτοιμη να δράσει» εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν.

Όπως, όμως, σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Mehmet Simsek, «ο μηνιαίος πληθωρισμός θα υποχωρήσει σημαντικά από τον Φεβρουάριο, ακολουθώντας την πορεία που προβλέπουμε». 

Οικονομολόγοι της Deutsche Bank σχολίασαν κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου ότι η αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα και ο επίμονος πληθωρισμός δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω σύσφιγξη. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο αναφοράς στην Τουρκία διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 45%.

Αλλαγή ηγεσίας 

Η Erkan παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι θέλει να προστατεύσει την οικογένειά της από τον καταιγισμό φημών και τη «δολοφονία της φήμης» της, μετά την επιθετική νομισματική πολιτική που υιοθέτησε κόντρα στη χρόνια στρατηγική χαλάρωσης που ακολουθούσε η κεντρική τράπεζα. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μία πρώην υπάλληλος της Τράπεζας ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της Erkan έπαιξε άμεσο ρόλο στην απόλυσή της και δήλωσε ότι και άλλοι υπάλληλοι είχαν επίσης στοχοποιηθεί. Η Busra Bozkurt δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Sozcu με μεγάλη κυκλοφορία ότι εμμένει στην επίσημη καταγγελία της προς την τουρκική προεδρία, στην οποία υποστήριξε ότι ο πατέρας της προέδρου, Erol Erkan, είχε ζητήσει την απόλυσή της.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan στήριξε δημόσια την Erkan, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας και διορίστηκε για να εκτελέσει μια στροφή 180 μοιρών από χρόνια ανορθόδοξων πολιτικών χαμηλών επιτοκίων, που εκτόξευσαν τον πληθωρισμό και έτρεψαν ξένους επενδυτές σε φυγή.

Από τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 45% από 8,5% υπό την επιτήρηση της Erkan.

Αισιόδοξοι οι επενδυτές

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι ξαφνικές αλλαγές, όπως η παραίτηση της Erkan, πυροδοτούσαν περιόδους οικονομικών αναταράξεων για την Τουρκία.

Πλέον όμως, οι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν και να στηρίζουν τη νομισματική και δημοσιονομική στροφή της χώρας και συνεπώς δεν αντέδρασαν σπασμωδικά στην αποχώρηση της προέδρου της κεντρικής τράπεζας. Δείχνουν έτσι την εμπιστοσύνη τους προσωπικά στον Erdogan, ο οποίος δεσμεύεται να συνεχίσει να υιοθετεί πολιτικές που είναι φιλικές προς την αγορά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Παραιτήθηκε η διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Τουρκία: Όγδοη και τελευταία αύξηση επιτοκίων στο 45%

Τουρκία: Κατηγορίες για νεποτισμό κατά της κεντρικής τραπεζίτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News