Business & Finance Παρασκευή 2/02/2024, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Παραιτήθηκε η διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Τουρκία: Παραιτήθηκε η διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της, όπως ανακοίνωσε η ίδια σήμερα με ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως δήλωσε η ίδια, ο λόγος της παραίτησής της είναι για να προστατεύσει την οικογένειά της από τον καταιγισμό φημών και τη «δολοφονία της φήμης» της, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την επιθετική νομισματική πολιτική που υποστήριζε.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και ότι η παραίτηση της Ερκάν ήταν προσωπική της απόφαση.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε υποστηρίξει την Ερκάν, σε μια σαφή επίδειξη στήριξης προς την πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, μετά τις κατηγορίες ότι ο πατέρας της εμπλέκεται στις υποθέσεις της τράπεζας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μία πρώην υπάλληλος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της Ερκάν έπαιξε άμεσο ρόλο στην απόλυσή της και δήλωσε ότι και άλλοι υπάλληλοι της τράπεζας είχαν επίσης στοχοποιηθεί. Η Busra Bozkurt δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Sozcu με μεγάλη κυκλοφορία ότι εμμένει στην επίσημη καταγγελία της προς την τουρκική προεδρία, στην οποία υποστήριξε ότι ο πατέρας της προέδρου, Ερόλ Ερκάν, είχε ζητήσει την απόλυσή της.

Η Ερκάν, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνίας της κεντρικής τράπεζας, διορίστηκε από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο για να εκτελέσει μια στροφή 180 μοιρών από χρόνια ανορθόδοξων πολιτικών χαμηλών επιτοκίων που εκτόξευσαν τον πληθωρισμό και ξένους επενδυτές σε φυγή.

Από τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 45% από 8,5% υπό την επιτήρηση της Ερκάν. 

Ο Αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν αναμένεται να αντικαταστήσει την Ερκάν μετά την παραίτησή της, σύμφωνα με άτομα που συμμετέχουν στις συζητήσεις για τη διαδοχή. 

 

 

 

 

Πηγή: Reuters, Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Όγδοη και τελευταία αύξηση επιτοκίων στο 45%

Ο Ερντογάν στηρίζει την κεντρική τραπεζίτη – Οι καταγγελίες για τον πατέρα της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News