Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 11:48
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Αυστηρότεροι κανόνες στις καταθέσεις για στήριξη της λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θέτει νέους κανόνες για να αποτρέψει τις τράπεζες να διακρατούν ξένο νόμισμα

Τουρκία: Αυστηρότεροι κανόνες στις καταθέσεις για στήριξη της λίρας

Σε αυστηρότερους κανόνες προχώρησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προκειμένου να αποτρέψει τις τράπεζες να διακρατούν ξένο νόμισμα, καθώς η λίρα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.

Οι αποφάσεις ενίσχυσαν τους προϋπάρχοντες κανόνες για τη διατήρηση περισσότερων αποταμιεύσεων σε λίρες, ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τη σταθεροποίηση του εγχώριου νομίσματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές, εάν μία εμπορική τράπεζα δεν έχει το 60% των καταθέσεών του σε τουρκικές λίρες, θα αναγκαστεί να καταθέσει μεγαλύτερο μέρος του συναλλάγματός της στην κεντρική τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών για καταθέσεις σε συνάλλαγμα και κεφάλαια συμμετοχής διάρκειας έως και ενός έτους έχει αυξηθεί από 25% σε 30%.

Ένας δεύτερος κανονισμός αναφέρει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αγοράζουν επτά ποσοστιαίες μονάδες πρόσθετων κρατικών ομολόγων σε τοπικό νόμισμα, εάν οι καταθέσεις τους πέσουν κάτω από το επίπεδο του 60%. Η κεντρική τράπεζα θα απαλλάσσει τις τράπεζες από την κατοχή ορισμένων κρατικών ομολόγων σε λίρα, εάν οι καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα αποτελούν το 60% ή περισσότερο των συνολικών καταθέσεών τους.

Η διεύρυνση της χρήσης του τοπικού νομίσματος στις τραπεζικές καταθέσεις αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας για τη λεγόμενη «λιροποίηση». Τα στοιχεία της τραπεζικής εποπτείας έδειξαν ότι το 59,2% του συνόλου των καταθέσεων στις τράπεζες διατηρούνταν σε λίρες στις 31 Μαρτίου.

Η λίρα δέχεται νέες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλες τράπεζες όπως η HSBC και η Morgan Stanley να βλέπουν μια απότομη αποδυνάμωση μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Η αγορά βλέπει το αποτέλεσμα των εκλογών ως κρίσιμο για την πορεία της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Τουρκίας μετά από χρόνια ανορθόδοξων πολιτικών και αυστηρού κυβερνητικού ελέγχου υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που οδήγησε στην έξοδο ξένων επενδυτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Θα κάνει ο Ερντογάν στροφή στην οικονομική πολιτική μετά τις εκλογές;

Τουρκία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 50,5% ενόψει κινδύνων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News