Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 11:31
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 50,5% ενόψει κινδύνων

Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 50,5% σε σχέση με πέρσι στην Τουρκία, έναντι διάμεσης εκτίμησης 51,3%

Τουρκία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 50,5% ενόψει κινδύνων

Κάτω από τις εκτιμήσεις υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάρτιο, καθώς οι μειώθηκαν οι τιμές στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 50,5% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της TurkStat, έναντι διάμεσης εκτίμησης 51,3% σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,3%.

Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται από τον Νοέμβριο, αλλά παραμένει ακόμα πολύ πιο ψηλά από τον στόχο του 5% που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ενώ οι συναλλαγματικές πιέσεις και τα κυβερνητικά σχέδια για τόνωση της οικονομίας ενόψει των εκλογών στις 14 Μαΐου και στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών θα μπορούσαν να εμποδίσουν περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, επιβραδύνθηκε στο 47,4% σε ετήσδια βάση, έναντι 50.6% τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μειώθηκε στο 67,9%, έναντι 69,3% τον Φεβρουάριο. 

Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προβλέπουν πολλοί οικονομολόγοι. Η Bank of America Corp βλέπει τα επιτόκια να ανέρχονται έως και 50% το τρίτο τρίμηνο, από 8,5% που είναι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει έναν από τους πιο σκληρούς εκλογικούς αγώνες της καριέρας του, απορρίπτει τη συμβατική πεποίθηση ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ο κύκλος χαλάρωσης εν μέσω της χειρότερης κρίσης κόστους ζωής, έχει θέσει υπό πίεση την τουρκική λίρα.

Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 27 Απριλίου και τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό στις 11 Μαΐου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νέες πιέσεις στις τουρκικές τράπεζες για στήριξη της λίρας

Ελληνοτουρκικά: Οι προοπτικές διαλόγου και οι διεθνείς συγκυρίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News