Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 13:38
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντρική τράπεζα Τουρκίας: Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια μετά από πέντε μήνες

Κεντρική τράπεζα Τουρκίας: Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια μετά από πέντε μήνες

Για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, επιβεβαιώνοντας την απόφασή της να βάλει τέλος στον τρέχοντα κύκλο χαλάρωσης.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας διατήρησε το επιτόκιο στο 9%, λέγοντας ότι «λαμβάνοντας υπ’ όψιν του κλιμακούμενους κινδύνους σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ζήτηση, η επιτροπή κατέληξε ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου είναι επαρκές».

Αφότου η Tράπεζα υπέκυψε στις εκκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και έφερε το επιτόκιο σε μονοψήφιο ποσοστό, ο Τούρκος πρόεδρος κατέληξε ότι η αξία του τουρκικού νομίσματος είναι αρκετά χαμηλή, ώστε να ευνοήσει τις επενδύσεις.

Νέα εποχή για την τράπεζα

Με την απόφαση αυτή, η τράπεζα της Τουρκίας εισέρχεται και επίσημα σε μία περίοδο προσπαθειών για ενίσχυση της ανάπτυξης ενόψει τον προεδρικών εκλογών που πρόκειται να διενεργηθούν σε έξι μήνες. Παράλληλα, όμως, οφείλει να αντιμετωπίσει και τον πληθωρισμό, ο οποίος καλπάζει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών.

Σημειώνεται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της γειτονικής, Σαχάπ Καβτσίογλου, «λύγισε» στις εκκλήσεις του Ερντογάν μειώνοντας τα επιτόκια φέτος, ενόσω οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο επιδόθηκαν σε επιθετικές πολιτικές σύσφιγξης προκειμένου να καταστείλουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Τουρκία προχώρησε σε τέσσερις επιτοκιακές μειώσεις, ξεκινώντας από τον Αύγουστο, όταν ο πληθωρισμός άγγιζε περίπου το 80%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Νέα προεκλογική αύξηση του κατώτατου μισθού με φόντο τον πληθωρισμό

Γιατί οι τουρκικές τράπεζες μοιράζουν δωρεάν χρήματα

Τουρκία: Επιβραδύνθηκε στο 84,4% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News