Business & Finance Δευτέρα 12/09/2022, 15:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Το μυστήριο με τις εισροές αγνώστου ταυτότητας

Τουρκία: Το μυστήριο με τις εισροές αγνώστου ταυτότητας

Επίπεδα – ρεκόρ άγγιξαν οι εισροές κεφαλαίων από άγνωστη προέλευση στην Τουρκία, που συνεχίζουν να ενισχύουν τα αποθεματικά της σε ξένο συνάλλαγμα, παρότι το εμπορικό έλλειμμα συνεχίζει να διευρύνεται, ενώ εξακολουθεί να υποχωρεί η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε λίρες.

Σε σχετική ανακοίνωση της κεντρικής Τράπεζας της γειτονικής, αναφέρεται ότι τα κεφάλαια άγνωστης προέλευσης άγγιξαν τα 5,5 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, με το επίπεδο να ανέρχεται συνολικά στα 24,4 δισ. δολάρια στο επτάμηνο του 2022. Και τα δύο ποσά αποτελούν ρεκόρ σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών.

Η κεντρική Τράπεζα είχε δηλώσει παλαιότερα πως τα κεφάλαια προέρχονταν κατά πάσα πιθανότητα από Τούρκους που καταθέτουν τις αποταμιεύσεις τους στο τραπεζικό σύστημα, ιδίως όταν η αξία της λίρας είναι χαμηλά. Επίσης, είχε δηλώσει ότι ίσως επρόκειτο και για καταθέσεις Τούρκων σε ξένα νομίσματα που συγκεντρώνουν από τουρίστες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ρεκόρ του 2022 μπορεί να αποδίδονται εν μέρει σε λογιστικά λάθη, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν συνολικό ύψος του ποσού. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci, παρότι είναι φυσιολογική η εισροή χρημάτων από άγνωστη πηγή, η συνεχής αύξηση των ροών στην τουρκική οικονομία φέτος αποτελεί «πρόβλημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται να είναι σημάδι εσφαλμένων εκτιμήσεων σε έσοδα από υπηρεσίες.

Το κενό

Από μόνος του ο τουρισμός δεν θα μπορούσε να εξηγήσει το χάσμα. Τα έσοδα από τουρίστες τον Ιούλιο ανήλθαν στα 4,5 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας τον πήχυ στα 16,4 δισ. δολάρια στο επτάμηνο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 70% των σφαλμάτων και παραλείψεων στο αντίστοιχο διάστημα.

Το έλλειμμα της τουρκικής οικονομίας αυξήθηκε μετά την αύξηση του κόστους ενέργειας. Το κενό ήταν μόλις άνω των 4 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των 3,7 δισ. δολαρίων και φέρνοντας το έλλειμμα για φέτος στα 36,7 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κάλυψη του κενού αυτού θα αποτελέσει δοκιμασία για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αφού μόνο τον Ιούλιο, οι εκροές ανήλθαν στα 631 εκτ. δολάρια.

Οι εισροές άγνωστης προέλευσης στήριξαν τις προσπάθειες της Τράπεζας να διατηρήσει τη λίρα σε σχετικά σταθερά επίπεδα στην αρχή του έτους, αφότου έχασε τουλάχιστον το μισό της αξίας της πέρυσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ξεπέρασε το 80% ο πληθωρισμός

Τουρκία: Νέο πακέτο στήριξης με φθηνά εταιρικά δάνεια

Τουρκία: Κίνηση – έκπληξη με μείωση των επιτοκίων παρά το πληθωριστικό ράλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News