Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 07:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Θα κάνει ο Ερντογάν στροφή στην οικονομική πολιτική μετά τις εκλογές;

Τουρκία: Θα κάνει ο Ερντογάν στροφή στην οικονομική πολιτική μετά τις εκλογές;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο -φιλικός προς την αγορά-, πρώην υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek ηγείται μιας αναθεώρησης της οικονομικής πολιτικής, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα εάν το κυβερνών κόμμα παραμείνει στην εξουσία.

«Ετοιμαζόμαστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις οικονομικές μας πολιτικές την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του. «Μια ομάδα υπό τον συντονισμό του Mehmet Simsek, ο οποίος συμμετείχε στη διαχείριση της οικονομίας για χρόνια, προετοιμάζεται για το σκοπό αυτό».

Το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα κάνουν επίσης προετοιμασίες, είπε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Θεού θέλοντος, μετά τις εκλογές θα τους συγκεντρώσουμε όλους και θα συνεχίσουμε την πορεία μας ενισχύοντας την οικονομική μας πολιτική».

Ο Simsek ήταν μια από τις τελευταίες φιλικές προς τους επενδυτές φιγούρες στην κυβέρνηση του Ερντογάν που υπερασπίστηκε τις ορθόδοξες πολιτικές. Ο υπαινιγμός για πιθανή επιστροφή του, έρχεται καθώς ο Ερντογάν παλεύει με μια οικονομική κρίση που απειλεί τη δημοτικότητά του, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα στην Άγκυρα, πυροδοτώντας εικασίες ότι ο Simsek θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο στην κυβέρνηση, αλλά είπε ότι ήθελε να μείνει μακριά από την ενεργό πολιτική.

Ανορθόδοξη Πολιτική

Από τότε που ο Simsek έφυγε από την εξουσία το 2018 και τον διαδέχθηκε ο γαμπρός του Ερντογάν, ο πρόεδρος άσκησε μεγαλύτερη επιρροή στη διοίκηση της οικονομίας. Υποστήριξε αντισυμβατικές πολιτικές που έδιναν προτεραιότητα στην ανάπτυξη σε βάρος της σταθερότητας των τιμών και προκάλεσαν την έξοδο ξένων επενδυτών.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών πέρυσι, καθώς η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε έναν κύκλο χαλάρωσης, με γνώμονα την επιθυμία του Ερντογάν για χαμηλό κόστος δανεισμού. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν επίσης εξαντληθεί καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τη λίρα.

Ο νυν υπουργός Οικονομικών Nureddin Nebati απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στην ορθόδοξη πολιτική μετά τις εκλογές, λέγοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη: «Λέμε ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν στις 15 Μαΐου. Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην οικονομική μας πολιτική».

Τράπεζες της Wall Street, όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs, αναμένουν απότομη στροφή της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές, αναμένοντας ότι το επιτόκιο αναφοράς θα μπορούσε να αυξηθεί τουλάχιστον στο 30% από το τρέχον 8,5%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 50,5% ενόψει κινδύνων

Νέα ελληνική επιστημονική αποστολή προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τους σεισμούς Τουρκίας-Συρίας

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία άναψε «πράσινο» για τη Φινλανδία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News